Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elite Hotel Cup

110730. Brons för 96-orna.

Bronsmatchens målgörare och en målvakt som höll nollan intakt. Från vänster: David Holm, Henning Nordvall, Anton Granström och David Persson.


ÖSKs 15-åringar kom tillbaka efter gårdagens förlustmatch och spelade hem en 3-0 vinst i bronsmatchen där man mötte bekantingarna från FBK Karlstad. Efter en jämn och på det helat taget oinspirerad (gällde båda lagen) första halvlek fick ÖSKarna ett bättre grepp om händelserna i andra och stod till slut som segrare med klara 3-0. Extra roligt var det att segern kunde bärgas trots att lagets tre elitlägerspelare av olika anledningar inte kunde vara med. Dessutom saknades den notoriske måltjuven Almir Tahiri i laguppställningen. Men det fanns andra som kunde ta över ansvaret i de saknades ställe.

Med hjälp av en välvillig om än något sned medvind var ÖSKarna det klart dominerande laget i andra halvlek. Henning Nordvall gav sitt lag ledningen efter en imponerande löpning i djupled. I duell med en tillskyndande försvarare petade han in bollen vid första. David Holm bäddade för det andra målet när han först använde sig av kroppen i kamp med en av FBKs mittbackar och sedan mycket osjälviskt passade Anton Granström som tagit en löpning in från kanten. Spiken i kistan slogs sedan in av David som kom fri och ur en halvsned position kunde rulla in bollen vid bortre.

ÖSKarna kan lägga årets upplaga av Elite Hotel Cup till handlingarna med en meriterande bronsplats som resultat efter en tuff vecka med fem matcher på sex dagar. I dagens match vill jag plussa för målvakten David Persson, som även om han höll på att ställa till det för sig vid något tillfälle, stod för en stabil och säker insats i målet. I backlinjen glänste Almebäck-kopian Edwin Ahlnäs med kaptensbindeln på armen. Henning Nordvall kan se tillbaka på en riktigt bra turnering och att det var han som sprang igenom till det första målet var ingen tillfällighet. David Holm, en av truppens tre 14-åringar, jobbar alltid hårt för laget och för sina lagkamrater. Idag hade han med en assist och spiken-i-kistan-målet en stor andel i segern.


110729. Skånsk fredag.
De två skånska lagen Helsingborgs IF och Kvarnby iK hade båda en bra dag, då semifinalspelet spelades på fredagen. Helsingborg slog FBK Karlstad med hela 10-2 och Kvarnby-grabbarna var hälften så bra. Deras segersiffror mot ÖSK blev 5-1. Helt välförtjänt dessutom.

Efter ett snabbt ledningmål innickat av David Holm var det skånskt för nästan hela slanten under resten av matchen. När de svartvita i första halvlek väl lyckades stabilisera spelet till en viss del hade det hunnit bli 2-1 och det var också det resultat man fick med sig in till halvtidsvilan. Men efter ett snabbt 3-1 mål i början av andra halvlek kändes det rätt kört. ÖSKarna sprattlade mot ett tag innan skåningarna mot slutet av matchen kunde göra både sitt fjärde och femte mål. Delvis hjälpta av ett tidvis rätt passivt ÖSK-försvar.

Även om de två lagen spelar i samma åldersgrupp skulle man lätt kunnat tro att malmöiterna var ett år äldre. De hade bättre fysik och dessutom en bättre teknik än ÖSKarna. Vinsten var helt rättvis, även om siffrorna kanske blev lite väl stora efter några billiga mål i slutet av matchen.

För positiva insatser i matchen svarade mittbacken Edwin Ahlnäs som med sin snabbhet och inställning räddade ÖSK ur ett antal hotande situationer. Henning Nordvall gnuggade på bra på cenrala mittfältet och i anfallet visade P97-an David Holm att man visst kan använda kroppen i en fotbollsmatch. David spelar hockey på vintrarna och är förmodligen vanare vid ett fysiskt spel än vad fotbollsspelarna i allmänhet i de här åldrarna är. Lukman Murad var givetvis också han bra, men på honom är förväntningarna så stora att om han ”bara” gör en bra match, så höjs inga ögonbryn speciellt mycket för det.

I morgon blir det bronsmatch mot FBK.

Tidigare på eftermiddagen spelade ÖSKs reservlag oavgjort 4-4 mot Jönköping Södra. Ett hyfsat resultat eftersom ÖSK valt att inte spela med sitt allra bästa lag. Jag såg inte själv matchen men jag lyckades i alla fall snappa upp att Mirsad Tahirovic gjorde två mål och Oskar Fardelin ett. Vem som gjorde det fjärde målet har jag tappat, men det var inte något av de vanliga namnen. I morgon möter laget Halmstads BK i en placeringsmatch.

Finaldag i gruppspelet.

Almir Tahiri och Henning Nordvall gjorde ÖSKs mål mot Halmstads BK.

Det blev en förlust för ÖSK då man på den tredje dagens eftermiddag mötte B-gruppens jumbolag Halmstads BK.  Med gruppsegern i praktiken redan klar valde man från ÖSKs sida, att låta de spelare som inte fått så mycket speltid under de första två dagarna ta hand om platserna i startelvan. Det var väl (om jag såg och kommer ihåg rätt) bara högerbacken Sebastian Magnusson som varit med i startelvan tidigare i turneringen.

ÖSKarna bjöd trots ”nedgraderingen” på bra motstånd och tog dessutom ledningen efter ca. 10 minuter, då Almir Tahiri snappade upp bollen framför målvaktens fötter och sedan hittade bästa vägen till mål. Halmstad åt sig dock succesivt in i matchen och gjorde 1-1 på en frispark i första halvlek. I andra ökade man sedan på till både 2- och 3-1 trots att man då var en man mindre efter en utvisning. Ledningen var dessutom välförtjänt, då HBKarna hade några bra skott som strök ÖSKs målstolpar på utsidan. Mot slutet av matchen bytte ÖSK in en del fräscha spelare, vilket dock inte räckte till mer än en reducering av Henning Nordvall med två minuter kvar att spela. Henning lobbsköt snyggt över en målvakt som kommit ut och hamnat i ingenmanslandet mellan mållinje och motståndare.

Trots förlusten fanns det nog en del positivt att ta med sig från matchen. För mig vad den största överraskningen Alexander Yolkis mycket säkra spel som mittback.

Cupen har nu en ledig torsdag för återhämtning, samt förberedelser för finalspelet under fredagen och lördagen. Man använder sig då inte av en traditionell utslagningsavslutning med gruppernas ettor mot tvåorna, utan låter de fyra gruppsegrarna göra upp om segern via en A-finalgrupp med semifinaler och finaler. På samma sätt gör man för de fyra gruppernas tvåor, treor och fyror. Finalerna samt placeringsmatcherna för de utslagna lagen spelas på lördagen.

I A-finalgruppen dit ÖSKarna kvalificerat sig återfinns förutom ÖSK även Helsingborgs IF, FBK Karlstad samt Kvarnby IK. I semifinalen lottades ÖSKarna mot Kvarnby IK, vilka gjort ett starkt gruppspel och tagit sig vidare till A-finalen på AIKs bekostnad.

Konrad Gustavsson och Adam Johansson, två av lagets 97-or, tar igen sig efter välförättat värv.

ÖSKs reservlag spelade samtidigt med 96-orna och jag har inte riktigt klart för mig hur det gick i den matchen. Högtalarmässigt så tyckte jag mig uppfatta att motståndarna från Hisingbacka FC tog en rätt snabb 3-0 ledning, men att ÖSKarna hämtade ikapp till 3-3. Men om detta också blev slutresultatet är oklart. Reservlaget som deltar utom tävlan och därför per automatik förlorar alla matcher med 3-0 kommer i D-finalen första match att ställas mot Jönköping Södra.

Två vinster andra dagen också.

Reservlagets målgörare mot BK Forward: John Nydahl, Mirsad Tahirovic, Taric Benca, August Jonsson och Ahmed Hassan.

ÖSKs två lag i Elite Hotel Cup fortsatte där de slutade den första dagen och kunde lägga ytterligare två segrar till handlingarna. ”Reservlaget” som hade den första matchen besegrade BK Forward med siffrorna 5-2. Motståndarna var till att börja med rätt bra med i matchen och hade till och med en ledning under några minuter med siffrorna 2-1. Men ÖSKarna anförda av sin mittfältsmotor Filip Albertsson som för dagen var på prima spelhumör malde till slut ned motståndet och gick i andra halvlek fram till 5-2 (trots ett antal missade målchanser). Roligt var det också att se en del namn i målprotokollet som inte förekommer där så ofta.

David Holm (P97), Lukman Murad (2 mål och 2 assist) samt Rikard Hallgren svarade för ÖSKs mål mot Follo.

Huvudmatchen, om man får kalla den så, spelades sedan mellan ÖSKs P95or och norska Follo. Norrmännen var en betydligt svårare motståndare än vad Enköping var under gårdagen. I en match som slutade 4-1 var det ÖSK som gjorde alla målen. Follos kvittering till 1-1 var nämligen resultatet av ett enormt 35-meters självmål från en ÖSK-spelare. Bollen gick i en mäktig båge åt alldeles fel håll och smet in precis under ribban. Efter kvitteringen dominerade motståndarna spelmässigt under den första halvleken och kunde utnytttja utrymmet mellan ÖSKs mittfält och backlinje för sina attacker. Dessutom verkade det som om hemmaspelarna alltid var tvåa på bollen.

Andra halvlek blev sedan betydligt jämnare efter en del taktiska förändringar i hemmalagets uppställning och ÖSKarna kunde gå ifrån till en 4-1 vinst, som sett till matchinnehållet nog var något mål för stort. Lukman Murad hade en bra dag på jobbet och var på ett eller annat sätt delaktig i ÖSKs samtliga fyra mål. Det första var en hörna slagen av Lukman, som Rikard Hallgren nickade in. Även David Holm kunde dra nytta av en framspelning från Lukman, då han höll sig framme på typiskt vis slog in en passning vid första efter det att Lukman sprungit igenom på vänsterkanten. Lukman första egna mål var en frispark över muren och direkt i mål. Vid det fjärde målet sprang han igenom och ifrån det norska försvaret och valde den gången att avsluta själv.

Under den tidivs hårda norska pressen stod det svartvita försvaret upp bra med Sedin Ujkanovic som en hand- och fotsäker sista utpost. I backlinjen dominerade Gustav Fardelin, som dessutom hade stor hjälp av sin snabba mittbackkollega Edvin Ahlnäs samt ytterbackarna Sebastian Magnusson och Emil Fransson.

Matchförberedelser. Redan klara är Carl Jägerhill (närmast kameran) och Rikard Hallgren.


Rivstart i cupen.
ÖSKarna fick något av en rivstart då Elite Hotel Cup drog igång på måndagseftermiddagen. Motståndarna från Enköpings SK visade sig vara ett nummer för små och när alla målen räknats samman stod det 11-1 till hemmalaget efter 6-0 i halvtid. Fast egentligen skulle det ha blivit ett mål till – Adam Johanssons mål på straff dömdes helt felaktigt bort, vilket domaren tillstod efter matchen. Nu spelar väl inte någon större roll om det blev 11-1 eller 12-1 när veckan skall summeras, men för Adam var det givetvis lite surt att inte få komma med i målprotokollen efter sin fint tagna straff.

Tack vare överlägsenheten kunde ÖSKs tränarstab kosta på sig att se till att alla tillgängliga spelare i truppen fick speltid, vilket förhoppningsvis kan bidra till, att killarna kommer att känna sig mindre trötta mot slutet av veckan.

Målgörare för ÖSK var Lukman Murad med 3, Almir Tahiri med 2 samt av enmålsskyttarna David Holm, Alexander Ekengren, Rikard Hallgren, Andreas Klingström, Henning Nordvall och Carl Jägerhill. Enköpings mål gjordes av Filip Rajalakso. Till matchens lirare utsågs mittbacken Gustav Fardelin.

ÖSKs ”reservlag” spelade samtidigt sin första match mot FBK Karlstad. ÖSKarna vann den matchen spelmässigt  med 4-0 (men förlorade resultatmässigt med 3-0). ÖSKs mål gjordes av Tarik Benca med två samt av August Wiklund och Benjamin Noozay. Filip Albertsson blev matchens lirare.

Idag börjar spelet i P96-ornas elitcup Elite Hotel Cup. Sexton lag kommer att på Rosta gärde göra upp om ära och cup-pokaler. Flera av Sveriges bästa lag i åldersklassen deltar. På grund av ett sent avhopp från Brommapojkarnas sida så deltar förmodligen ett lag från ÖSKs 95-or också, även om jag igår hörde det ryktas om att man fått tag på en ersättande.  Om 95-orna spelar så blir det så att säga utom tävlan.

ÖSKs 96-or spelar under gruppspelsfasen mot lag från Enköpings SK, FK Follo (Norge) och Halmstads BK. Den första matchen spelas i eftermiddag kl. 13:00 mot Enköping.

ÖSKs 95-or spelar i en grupp som innehåller BK Forward, FBK Karlstad och Hisingsbacka FC. Även de spelar sin första match kl 13:00 och möter då FBK Karlstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *