Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tränarfrågan


110525. Norling till MFF.
Mest för att sluta cirkeln konstateras, att det är Richard Norling som blir MFF:s nya tränare efter det att Roland Nilsson rymt till Köpenhamn. (Jag är dock inte så säker på att Norling är ett bra val för MFFs del. Men det får framtiden utvisa). Spekulationerna om vad Sixten skall göra när kontraktet går ut i höst kommer nog att fortsätta, men det verkar väl i alla fall som att han blir kvar säsongen ut.

110406. Sixten dementerar (igen).
Den fotbollsinriktade webpressen kan givetvis inte släppa Malmösåpan och fortsätter att på olika sätt försöka få till den perfekta såpbubblan. FotbollDirekt har varit i kontakt med Sixten Boström, som ånyo hävdar att MFF inte varit i kontakt med honom och att han inte Malmö inte förekommer i hans tankebanor. Sixtens kontrakt går ut efter denna säsongen och klokt nog vill varken Sixten eller ÖSK kommentera hur eventuella förhandlingar om en förlängning fortgår.

100401.
Roland Nilssons tripp över Sundet till FC Köpenhamn ligger bra till som årets första fotbollssåpa. En viss anknytning till ÖSK har den ju, eftersom Sixtens namn kommit upp som presumtiv ersättare till flyttfågel-Nilsson. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad danskarna ser hos Nilsson, men det är en annan sak.

Efter det att MFF häromdagen gick ut med ett pressmeddelande om att Nilsson blir kvar i Malmö året ut har idag FCK kontrat med ett eget meddelande om att han senast den 1 juli kommer att jobba i Köpenhamn. De räknar väl med att om MFF fortsätter att ”trilskas” så säger Nilsson helt enkelt upp sig – något som inte MFF kan göra så mycket åt.

Nu ligger det ju i båda parters intresse, att övergången klaras av så snabbt som möjligt. Ingen av klubbarna är betjänta av ett tränarbyte mitt under säsongen och precis innan det viktiga Champions League spelet drar igång. Så stalltipset får nog bli att Rolles flytt kommer att ske betydligt tidigare än den 1 juli.

100331.
Nu är det klart. Det blir huvudfavoriten Mika-Matti Paatelainen som tar hand om jobbet som finsk förbundskapten. Enligt NA har han ett kontrakt som sträcker sig fram till år 2016, så Sixten kommer att ha god tid på sig om han vill kvalifcera sig för jobbet som Paatelainens efterträdare.

100331.
Helt avslutad verkar den uppenbarligen rätt infekterade situationen i Malmö FF inte att vara. Gårdagens pressmeddelande hade bara MFF som avsändare medan Roland Nilsson klart markerade sitt missnöje med den. Aftonbladet skriver idag, att malmötränaren hotar med att säga upp sitt kontrakt. På sätt och vis kan jag inte låta bli att tycka att rättvisa i så fall till sist blir skipad. Malmö tog ju Nilsson från GAIS medan denne fortfarande hade ett kontrakt med göteborgsklubben.

Vägen till Örebro SK och Sixten Boström är dock fortfarande lång och outforskad. Det är ju ingen utomstående som vet om Boström ens är deras förstaval om nu ”olyckan” skulle vara framme och Nilsson för andra gången under sin relativt korta tränarkarriär skulle dra sig ur ett anställningskontrakt i förtid.

110330.
Av allt att döma blir Sixten Boström kvar i Örebro säsongen ut. Finland tycks vara på väg att anställa en annan förbundskapten och nu meddelas att Roland Nilsson stannar kvar i MFF säsongen ut. ÖSKs ledning kan således andas ut utan att egentligen ha behövt andas in. De direkta hoten mot anställningsavtalet är således undanröjda.

Att Sixten däremot lämnar ÖSK och Örebro efter denna säsong ser jag som en självklarhet – speciellt om laget lyckas bra i år. Då har man å andra sidan ett lag med en spelidé som hunnit sätta sig och rollspelare som passar bra för de olika uppgifterna. Hans efterträdare får en lättare uppgift än vad Sixten hade då han kom till föreningen.

Fotbollskanalen: Malmö FF nobbade miljonbud på Roland Nilsson

110329. Sixten till Malmö?
Expressen skriver idag, att Sixten Boström har med Sixten Boström på sin lista över tänkbara ersättare till Roland Nilsson, den dagen denne flyttar över Sundet till FC Köpenhamn – om han nu gör det.

Expressen: Malmö FF i kontakt med Sixten Boström
NA: Boström: Jag har inte hört något från Malmö

Ingen av de berörda parterna vill av naturliga skäl kommentera ryktena. Sixten verkar noga med att inte bränna några broar – varken bakom eller framför sig. Från MFFs sida har de säkert inget emot att ett sådant här rykte får en viss spridning – speciellt inte om det finns en annan intresserad kandidat som de förhandlar/diskuterar med. Björn Åqvist slutligen verkar att ta det hela med ro – typ den dagen den sorgen.

För egen del har jag nog ställt in mig på att Sixten kommer att lämna efter den här säsongen. Antingen blir han finsk förbundskapten eller så blir det en fortsättning utomlands. Han har byggt upp sitt rykte så pass bra nu att han borde kunna ta steget till ett större och mer välbetalt jobb. Fast han skulle nog egentligen helst behöva visa på vissa internationella framgångar också.

Beträffande Malmö FF som potentiell arbetsgivare, så undrar jag – bortsett från allt annat – om det är en så bra idé. Jag tror att det är en alltför stor risk för att det kan bli allvarliga konflikter mellan den finska ledarstilen och de redan etablerade intressenterna i föreningen. Den typ av jobb som jag tror att Sixten skulle passa bäst för påminner en hel del om situationen när han kom till Örebro. En klubb på ”dekis”, där han får möjlighet att relativt oemotsagd leda återuppbyggnadsarbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.