Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Efter Haddad – vaddå?

När nu ÖSK täppt till det största hålet i spelartruppen, så kan man fråga sig vad som står näst på tur. Under höstens/vinterns lopp har man från ÖSK-håll givit lite olika signaler om hur värvningsprioriteringarna ser ut. Till att börja med talade man om att man ville ta in en central anfallare samt en mittback. Men nu på senare tid har det mest varit tal om två anfallare – utöver den centrale även en ersättare efter Porokara.

Vad är det då som behövs för att få till en slagkraftigt trupp? Jag anser att prioriteten inte i första hand bör ligga på vänsteryttern utan på mittbacken. För den vänstra anfallspositionen finns det trots allt ett antal olika alternativ. Vi har årets och fjolårets nyförvärv från Forward, som alla tre normalt förekommer på den offensiva vänsterkanten. Dessutom är Erik Nilsson och Robin Staaf båda vänsterfotade och kan även de spelas där. För Staaf är det kanske till och med den mest naturliga placeringen, även om ÖSK inte låtit honom spela där eftersom platsen var upptagen av Porokara.

På mittbackplatserna är givetvis Magnus Wikström och Michael Almebäck de självklara valen. De utgör ett av allsvenskans tryggaste och mest samspelta mittbackspar. Dessutom kompletterar de varandra på ett utmärkt sätt. Förra året fanns Berra som första back-up, men han tröttnade och drog vidare på grund av bristande speltid. Det kan jag förstå eftersom firma Wikström & Almebäck i princip var tillgängliga under hela säsongen.

Men vad händer i år om någon av dem skulle falla ifrån på grund av skada under en längre tidsperiod? En eller annan matchs frånvaro på grund av en avstängning eller dylikt kan man nog till nöds klara av – men knappast en frånvaro under en månad. Alternativen i dagsläget är Fredrik Nordback, Oskar Johansson och Boris Lumbana. Ingen av dem känns väl så där hundraprocentiga som ersättare för närvarande. Oskar har ju mittbacksplatsen som sin huvudposition, men han var frånvarande på grund av en korsbandsskada under hela 2010 och det finns väl vissa frågetecken kring vad som verkar vara en hög skadebenägenhet.

Så en erfaren ersättare för mittbackspositionen tycker jag bör ha högsta prioritet, när nu årets värvningsarbete går vidare. Givetvis skulle Patrik Haginge vara det idealiska nyförvärvet i detta avseende – inte minst för att han dessutom kan spela på båda ytterbacksplatserna samt på mittfältet om det skulle knipa. Frågan är bara om det går att få loss honom på vettiga villkor från Djurgården. De vill ju inte använda honom, men avvaktar förmodligen i förhoppningen att kunna sälja honom.

Så Haginge lär knappast bli tillgänglig på överkomliga villkor förrän någon gång i mitten / slutet av februari, när Djurgården insett att man inte kan få betalt för honom. (Att det för tillfället inte finns något intresse för högerbackar visar ju om inte annat Patrik Anttonens problem med att finna ett nytt lag). Så småningom kommer det säkert att framstå som en bättre affär för Djurgården att låta honom gå utan ersättning, eftersom man då i alla fall blir kvitt lönekostnader och dylikt för en spelare man ändå inte tänker använda. Frågan är bara om ÖSK tycker, att man kan/törs vänta så länge?

8 kommentarer – kommentera

Sven Bertilsson

Fattar inte hur man ens kan tänka tanken på Nordback som mittback.

1: Han är en bollvinnare och duellspelare. Egenskaper som är väldigt svåra att att utnyttja i eget straffområde.
2: Han är vare sig snabb eller något vidare på huvudet defensivt.
3: Han är barnsligt enkel att vända bort i boxen om motspelaren har någorlunda god teknik – Det har jag sett på nära håll mer än en gång
4: Han har uppvisat klara problem i följsamheten när han spelat försvare temporärt – Ok – Det kan ursäktas med ovana.

Jingo

Han har faktiskt gjort bra ifrån sig dom gånger han blivit tvungen att gå in på mittbackplats tidigare, speciellt i huvudspelet. Det har visserligen bara varit kortare perioder, i slutet av matcher tex. men ändå.

Mackan

Klockrent inlägg som alltid. Visst hade jag gärna sett en mer etablerad v-ytter som nyförvärv men samtidigt tror jag grymt mycket på Ibrahim. En anfallstrio med Astvald-Haddad-Ibrahim känns spontant intressant.

Hoppas verkligen att Haginge kan lösas och att han flyttar hem. Känns riktitgt bra isåfall för framtiden. Wikström är inte purung och Almebäck spelar snart i en bättre liga. Så det gäller att tänka både kort- och långsiktigt så klart.

Ficedula hypoleuca

Jag skulle inte välja Nordback som mittback, men Sixten har en tendens att göra det.

Andreas

Alla snackar sa mycket om Ibrahim, ratta mig om jag har fel, men var inte Yasin mer framstaende i Forward forra sasongen?

Ficedula hypoleuca

Jag såg bara några matcher på slutet av säsongen och då fick båda börja på bänken. Men Ahmed var den som först blev inbytt i de matcher jag såg. I vissa matcher spelade Josef inte alls.

De är väl lite olika spelartyper. Ahmed påminner en hel del om Mackan. Kraftfull men inte så mycket krusiduller. Han har ett väldigt bra skott när han träffar rent. Josef verkar vekare och vara mer av en dribbler.

Josef är nog mera välkänd rent allmänt i Örebro eftersom han är så bra i futsal och det är många som sett honom spela i DM och AIF-cupen.

Andreas

Tack for svaret! Sa om dessa herrar borjade pa banken, vilka stjarnor har Forward da? Visserligen stora talanger, men hur varderar du dessa herrar i jamforelse med Adam och Fedja? Kanns tveksamt att de skulle ga in och starta i ar…

Ficedula hypoleuca

Det kan kan nog bli rätt tunt i Forwards trupp i år. Jag skulle dock tro att man från ÖSKs sida låter några av sina yngre spelare hjälpa till hos gulingarna, när det passar. Det går ju rätt smidigt att göra det upp till och med 22 år. Per hjälpte ju till exempel till där till och ifrån under förra säsongen.

Ett av ÖSKs stora problem under kommande säsong kommer att vara att hålla igång de spelare som inte får så mycket speltid i A-laget. Utlåningar till Degen/Brage och Forward förutom ÖSK Ungdom finns nog med i övervägandena.

Jag skulle nog ranka Adam som jämbördig i dagsläget med Ahmed och Josef som ytter. Men han är några år äldre och man anser väl därför att han inte har samma utvecklingspotential. Fedja är nog lite ”för trög” för att spela allsvensk ytter, även om han har många andra kvaliteter. Även han har dessutom åldern emot sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.