Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vårpubliken

Idag skriver både NA och ÖSKs egen hemsida om vårens publiksiffror (och en del annat). Knappast en slump. Jag gör ju själv ett försök att följa publikutvecklingen på den sammanställning som man kommer till om man klickar på länken i högerkolumnen. Årets publiksiffror är ett utmärkt exempel på hur man kan ge olika verklighetsbilder med hjälp av statistik. Som till exempel följande påståenden:

1. ÖSK-publiken har minskat med ca 23 procent.
Den siffran får man om man jämför publiksiffran efter de första sju omgångarna förra året med siffran för i år (8619 förra året, 6679 i år).

2. ÖSK-publiken har minskat med ca. 15 procent.
Den siffran får man om man jämför publiksiffran för hela förra året med siffran för de sju första siffrorna för i år (7880 förra året, 6679 i år).

3. ÖSK-publiken har bara minskat med ca. 5 procent.
Den siffran får man om man matchar publiksiffrorna lag för lag. Alltså jämför med hur många som kom för att se de olika lagen förra året med hur många som kom för att se samma lag i år. (7046 förra året, 6679 i år).

Just att ÖSK mött lag som inte är så intressanta för den bredare fotbollspubliken (med undantag av Djurgården) gör att årets publiksiffror kanske inte är så dåliga trots allt. ÖSK har redan klarat av årets två nykomlingar och relativt profillösa lag som Trelleborg, Häcken och GAIS. Under sommaren kommer ÖSK att ta emot flera av de lag som brukar locka storpublik. Förmodligen är det en bra sak att de kommer hit under juli/augusti snarare än i slutet av mars eller början av april.

Enligt artikeln på ÖSKs hemsida hoppas Jan Karlson att kunna fylla läktarna till max, då Elfsborg kommer hit i slutet av juli. O-ringen går då av stapeln och man räknar med att få in en hel del orienteringsfolk. En utsåld Behrn Arena innebär 13.150 åskådare. En intressant siffra eftersom Elfsborgsmatchen förra året” bara” drog 9.185 i fjolårets allsvenska premiäromgång. Med 4.000 ”extra” åskådare skulle en lapp på luckan faktiskt innebära att publikmatchningen mot samma matcher förra året går över på plussidan.

Efter Elfsborg kommer sedan i tur och ordning Malmö FF, AIK och Helsingborg till Behrn Arena. Publiksiffrorna för år 2010 kommer nog att i hög grad bestämmas av hur många som går på dessa matcher. Spelar ÖSK bra och tar poäng mot ”stor”lagen så finns nog trots allt möjligheterna att årets publiksiffra slutar på plus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.