Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Publikkris i Allsvenskan

Svenska Dagbladet skriver idag om den minskande publiken i allsvenskan. Efter de första sex omgångarna snittar publiksiffran på 5 470 personer. Förra året var motsvarande siffra 8 781. Publiktappet så här långt är alltså 3 311 åskådare (i snitt per match).

För ÖSK är siffrorna inte bra, men än så länge ligger man dock bättre än den allsvenska siffran. Förra året blev publiksnittet för hela säsongen 7 880 åskådare. Efter de första tre omgångarna hade ÖSK ett snitt på 8 443 – rätt höga siffror eftersom man i de tre första omgångarna hade haft besök av i tur och ordning Elfsborg, Helsingborg (med Henke) och Kalmar. Tre lag som drar lite extra mycket publik. I år har man spelat mot Åtvidaberg, Mjällby och GAIS, som inte är lika intressanta ur publiksynpunkt. Årets snitt ligger också betydligt lägre på 6 095, vilket innebär ett publiktapp för de tre första omgångarna 2 338.

Men som sagt, de tre lag som så här långt varit på besök i Örebro tillhör inte de största publikmagneterna. Man kan därför också försöka matcha publiksiffran mot motsvarande matcher förra året. En jämförelse som inte är så lätt eftersom två av de tre lagen är nykomlingar. Jag har därför satt upp deras siffror mot Örgryte och Hammarby, vilka var de två lag som åkte ur. Då ser det något bättre ut och tappet blir ”bara” 1 938 personer (vilket iofs. är illa nog).

Det kanske på sätt och vis är tur i publikeländet, att ÖSK matchats mot några av de minst attraktiva lagen till att börja med. Om laget kan hålla uppe form och resultat, så bör siffrorna bli bättre när publiklagen kommer på besök och vädret har blivit varmare.

I den fjärde hemmamatchen förra året var det Hammarby som kom till Örebro tillsammans med 8 897 åskådare. Den siffran blir omöjlig att slå då man jämför omgång för omgång. Halmstad brukar nämligen inte dra så mycket publik. Förra året kom det bara 4 223 personer för att se den matchen – det årets sämsta publiksiffra. Så i jämförelsen lag för lag, så bör ÖSK kunna hämta igen en del.

Publiksiffrorna och -jämförelserna finner man i menyn i högerkolumnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.