Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kvist i Varberg

William Kvist (Foto Varbergs BoIS)


William Kvist, för en halv säsong då året var 2013 ÖSKare, har ånyo gjort klart med en ny klubb. Det blev bara två matcher för Kvists del i ÖSKs matchställ. Han spelade från start i den olycksaliga cupmatchen mot Rynninge på Grenadjärvallen. Dessutom hade han en inhopp i Superettan på 7 minuter.

William Kvist på Grenadjärsvallen.

I somras (alltså sommaren 2019) bytte Kvist från Oskarshamns AIK till Mjällby AIF. Klubben från Listerlandet gick bragdartat upp till Allsvenskan igen, men till den triumfen bidrog Kvist inte speciellt mycket. Han fick nöja sig med tre inhopp på sammanlagt 45 minuter. Efter säsongen lämnade han Mjällby i vad som i alla fall jag antog var slutet på hans karriär som elitfotbollsspelare.

Men så var det inte alls. En månad senare presenteras han av Varbergs BoIS, den andra allsvenska nykomlingen, som ett av deras nyförvärv inför den allsvenska premiärsäsongen.

Varbergs BoIS: William Kvist ny spelare i Varbergs BoIS

Hur gick det till frågar man sig. Jo, det verkar vara ett fall av den klassiska fotbollstränartanken ”Gör han mål på oss är han nog bra”. Hösten 2018 spelade Varberg faktiskt kval för att få vara kvar i Superettan. De började med ett bortamöte mot Oskarshamn som Varberg förlorade med 4-2. Kvist gjorde då två av Oskarshamns mål. (Hemmakvalmatchen vanns sedan av Varberg med 2-0 och de hängde alltså kvar på fler gjorda bortamål). Bilden av målgöraren Kvist etsade sig allt att döma fast någonstans i tränare Perssons järnbark och när Kvist blev tillgänglig som Bosman slog man till.

Det här med att kvala sig kvar i Superettan för att året därpå ta sig upp i Allsvenskan verkar för övrigt vara något av en halländsk specialitet. År 2012 klarade sig Falkenbergs FF kvar då de mötte BK Forward där en plats i Superettan stod på spel. Bortamatchen i Örebro slutade mållös (för båda lagen). I Falkenberg stod det 1-1 ända till den 69:e minuten, då Johan Svahns mål säkrade fortsatt spel i Superettan på Forwards bekostnad. Året därpå gick Falkenberg som seriesegrare tillsammans med ÖSK upp till Allsvenskan. I Superettan kan nästan allt hända. Mjällby som återkommer till Allsvenskan (och som inte ville behålla Kvist) var ju nyuppflyttade från div 1 inför det här året.

Kvists spelarstatistik från elitefootball.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.