Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Fotboll vill ta över Söders damverksamhet

ÖSK fotboll har efter en hel del funderande och utredningsarbete kommit fram till att och hur man vill starta en damverksamhet i föreningen. Slutsatsen har blivit, att det bästa och mest naturliga sättet att åstadkomma detta är att ta över den verksamhet som bedrivs i ÖSK Söders damsektion. Dessutom kommer säkert de äldre flickorna i ÖSK Ungdom att omfattas på något sätt.

ÖSK Fotboll presenterar sina synpunkter i dagens pressmeddelande som publicerats på föreningens webbplats.

ÖSK: ÖSK Fotboll presenterar sin plan för damfotboll

Jag har varit rätt tveksam till planerna att ta in damfotboll i ÖSK. Inte för att det är något fel på idén i sig, utan för att jag varit rädd för en utökning av verksamheten skulle tära på de med fotbollsallsvenska mått mätt knappa resurser som ÖSK förfogar över. Men om man nu vill ta ett steg in i damfotbollen så verkar det här vara det vettigaste sättet att göra det på. Man undviker de ögonblickliga krav och utmaningar som ett samgående med damallsvenska KIF Örebro skulle föra med sig. Man behöver inte heller starta från den lägsta nivån (div 4), utan kan ta över en väl fungerande organisation strax under elitnivån samt förmodligen även ansvaret för delar av den framgångsrika flickverksamhet som byggts upp i ÖSK Ungdom.

När det gäller verksamheten i ÖSK Ungdom skrivs det inget i pressmeddelandet, men med tanke på det nära samarbete som bedrivs mellan ÖSK Ungdom och ÖSK Söder är det nog ofrånkomligt att även denna kommer att beröras. På sätt och vis är det väl just verksamheten i ÖSK Ungdom som är i störst behov av att snabbt kunna integreras med ÖSK Fotboll.

Flickorna i klass F17 gick tidigare i år vidare till kvartsfinalen av F17 SM. Visserligen blev de besegrade i kvarten av de blivande svenska mästarna från Djurgårdens IF (men bara med 1-0). För de här spelarna och för de som är något eller några år yngre skulle det behövas en riktig akademiverksamhet, vilket inte existerar idag. Något som gör att många fotbollsmässigt blir mer eller mindre hemlösa då de passerat 17-årsgränsen. Så om det är något som ÖSK bör ta tag i på en gång för att säkra den framtida talangförsörjningen så är det nog att utveckla flick- och juniorverksamheten med och hos ÖSK Ungdom.

För KIF Örebro, med Örebros dominerande damlagsverksamhet, är det här nog inte en speciellt välkommen utveckling. De kommer förmodligen att hålla god min och tycka, att det här är bra för damfotbollens utveckling i Örebro, vilket det säkert också är. Men för deras egen verksamheten med dess kroniska resursbrist innebär ÖSKs beslut, att det på sikt blir en betydligt tuffare konkurrens om resurser och talanger.


Tillägg 191105.
NA:s Lasse Wirsträm resonerar kring planerna. Han tycker väl i princip ungefär som jag. Dvs. att ÖSK valt rätt väg för att föra in damfotboll i verksamheten samt att det på sikt kommer att bli svårare för KIF Örebro att bibehålla sin dominerande ställning.

Lasse Wirström (NA): Två damallsvenska lag i Örebro – det låter som en utopi i mina öron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.