Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bakslag för Spelarinvest

NA skriver nu på kvällen, att Förvaltningsdomstolen avgivit dom i tvisten mellan Spelarinvest och Skatteverket. Förvaltningsdomstolen avgjorde ärendet i Skatteverkets favör. Domen innebär (om jag förstått saken rätt) att Spelarinvest inte har rätt att ta nedskrivningar av sina spelarreverser som en kostnad i sin rörelse. Orsaken till att man inte får göra detta verkar i första hand den rätt krångliga ägarstrukturen vara, där Spelarinvest är den kapitalmässigt dominerande ägaren i ÖSK Elitfotboll.

Beslutet får väl inte några ögonblickliga eller långtgående effekter på Spelarinvests eller Elitfotboll. Verksamheterna har redan sedan flera år tillbaka för säkerhets skull anpassats i enlighet med skatteverkets tolkning av frågan. Spelarinvests ursprungliga affärsidé – att köpa fotbollsspelare och sedan sälja dem med vinst – är ej genomförbar med den nuvarande strukturen. Men det går ju knappast ändå – guldkornen är ju som bekant väldigt svåra att vaska fram i fotbollsbranchen.

Spelarinvest framtida inriktning blir nog i första hand att man fortsätter som delägare i ÖSK Elitfotboll AB och Örebroläktaren AB.  Vid det senaste årsskiftet fanns det fortfarande likviditetsmässiga tillgångar på lite drygt 4 mkr i bolaget. I den mån dessa inte använts i år så kan de lånas ut till ÖSK för att hjälpa till att finansiera spelarköp.

På sätt och vis känns det väl ändå nästan bättre att spelarinvesteringarna görs i ÖSK och inte i en utomstående om än nära förbunden verksamhet.

NA-artikel med en del bakgrundsinformation om skattetvisten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.