Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Karlstads problemlag till Behrn Arena

När ÖSK Ungdom på lördagen ställs mot sina motståndare från Carlstad United möter man ett lag från en förening som varit med om några väldigt turbulenta år. Efter säsongen år 2009 var klubben ytterst nära att tvingas i konkurs men räddades i absolut sista ögonblicket genom en betalning till Skatteverket. Div 1-spelet förra året blev en kamp kring nedflyttningsstrecket med bland annat BK Forward som inblandad motpart. Forward klarade sig kvar medan CU flyttades ner.

Ribbskott avgjorde.
Ändå var det väldigt nära, att serietillhörigheten kunde försvaras. Men ett skott i ribban på övertid i stället för strax under gjorde att det blev värmlänningarna och inte Boden som flyttades ned. Forward räddade sig kvar på CUs bekostnad, när Ahmed Yasin gjorde sitt lags tredje mål mot Valsta Syrianska på bortaplan. Forward hade legat under med 2-0 i halvtid, men vann till slut matchen med 4-2 och fortsätter i div 1 tack vare fem måls bättre målskillnad än CU.

Många lämnade klubben.
Efter nedflyttningen fanns uppenbarligen inte de ekonomiska resurser som var nödvändiga för att hålla ihop laget, utan i princip alla lagets nyckelspelare har lämnat klubben. Kvar av de mer namnkunniga spelarna är väl bara en trio bestående av de två före detta degerforsspelarna Renato Rodrigues (mittback) och Mario Simunovic (anfallare) samt den äldre Maglicbrodern Damir. I övrigt består laget till största delen av ungdomar i 20-årsåldern. Förstärkningar på väg in i truppen lär vara en bosnisk målvakt och två talanger från Liberia.

Dave Mosson ny tränare.
Tränas gör laget denna säsong av den mycket meriterade värmländske tränarprofilen Dave Mosson. Dave har tidigare enligt hemsidan tränat Grums IK, Kils AIK, Norrstrands IF, Arvika Fotboll, Hertzöga BK, Degerfors IF, Gunnilse IS, Motala AIF, Karlstad BK och FBK Karlstad. Han jobbar civilt som idrottslärare på elitfotbollsgymnasiet i Degerfors.

Inget spel på Tingvalla.
Nedflyttningen till tvåan och den  halvstruliga uppflyttningen av Karlstad BK till div 1 gjorde dessutom, att laget förlorade sin hemmabas på Tingvalla som KBK övertagit. I år kommer CU i stället att få lov att spela sina hemmamatcher på enligt uppgift rätt primitiva Klasmossen.

Svag försäsong.
Årets träningsmatcher har inte alls gått bra. Delvis kan kanske detta skyllas på att förhållandena under vintern i Karlstad är usla. Det finns till exempel ingen konstgräsplan, som tillåter spel under vintern. En stor skillnad jämfört med situationen för ÖSKs talangtrupp som i princip kunnat träna utomhus hela vintern på fullstora ytor. Träningsresultaten har som sagt inte varit bra och sämst gick det mot Rynninge mot vilka man förlorade med 7-0. Stryk har det dessutom blivit mot bland annat Örebro Syrianska, som vann med 4-1. I helgen som var spelade man i Svenska Cupen mot div 3-laget Melleruds IF och besegrades med 3-0.

Stark försäsong för talangerna.
Till skillnad mot lördagsmotståndarna har ÖSK Ungdom så här långt haft en bra försäsong utan några förluster.  Förra veckan besegrades Arboga Södra med 9-1 trots att man i laget enligt Håkan Juhlin hade sega ben efter fyra veckors hårdkörning. Jämfört med fjolårets lag känns truppen starkare på nästan alla punkter. Den ende spelare jag saknar från förra året är mittbacken Niklas Svensson, som gick tillbaka till IFK Hallsberg. Men han ersätts ju i alla fall under våren av Oskar Johansson, så det centrala försvarslåset känns ändå riktigt starkt.

Anfallsförstärkningar.
Anfallet var väl den om inte svagaste så i alla fall tunnaste lagdelen förra året – speciellt efter det att Edvin Möller lämnade laget halvvägs genom säsongen. Men rekryteringarna av Miralem Malic och Muamer Sepic samt lånen från A-truppen av Kalle Holmberg och Simon Leonidsson gör att lagledningen har en hel del att välja på då anfallstrion skall tas ut. Mittfältet blir nog även i år den starkaste lagdelen (skulle jag tro). Inga nyförvärv där men eftersom killarna blivit ett år äldre så har deras spelstyrka förbättrats ytterligare.

På ÖSKs hemsida har man aviserat följande trupp för lördagsmatchen:

Målvakter: Nils Carlson, Simon Nurme
Försvarare: Daniel Björnquist, Pontus Jakobsson, Oskar Johansson, David Rohlén, Andreas Ståhl
Mittfält: Dennis Abdulahi, Fedja Jelecak,Gustav Källberg, Kevin Larsson, Viktor Lindkvist
Anfall: Anel Coralic, Kalle Holmberg, Haris Karahmet, Simon Leonidsson, Miralem Malic, Muamer Sepic

Det blir alltså fyra spelare från A-truppen som kommer ner och förstärker (fem med Oskar). Kalle Holmberg och Simon Leonidsson betraktar jag iofs. som stadigvarande i ÖSK Ungdom-sammanhang denna vår, men dessutom har Sixten Boström beordrat ner Simon Nurme och Denis Abdulahi. För de två senare handlar det väl i första hand om att de skall få speltid efter sina skador. Dessutom får man väl tyda kommenderingen som att de i alla fall inte är aktuella för söndagsmatchen mot Elfsborg. Ja, Nurme kan ju sitta på bänken även om han spelat match på lördagen.

Nurme förvånar.
Lite förvånar det mig när det gäller målvaktspositionen. Nils Carlsson behöver ju också få matchträning, men om Simon är uttagen kan meningen knappast vara annat än att han skall spela och då får Nils sitta på bänken. En möjlighet är givetvis, att man funderar på att skriva över Simon på ÖSK Ungdom för våren på samma sätt som man gjort med Oskar. Simon  behöver ju matchträning efter sin skadeperiod och det kan han få hos talanglaget. Nackdelen blir i så fall att han inte kommer att vara tillgänglig för matcherna i allsvenskan. Men det jobbet kan Rosen ta (med ex-målvakten Haddad som tredjehandsalternativ ;-)).

Hur som helst med det – Carlstad United kommer att få en besvärlig nöt att knäcka om de vill bättra på sitt något sargade självförtroende. Speciellt som deras återstående två träningsmatcher skall spelas mot Oddevold och Dalkurd, som både spelar i div 1.

ÖSK Ungdom – Carlstad United
Behrn Arena, 19.3 kl. 12:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.