Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2022/23: Victor Backman till ÖSK

Nerikes Allehanda rapporterar att den 21-årige mittfältaren Victor Backman ska vara på väg till ÖSK.

Tidningen hänvisar till en ”välinitierad källa” när man skriver att ÖSK är intresserade av den från Köping bördige Backman. Men man skriver också att det finns konkurrens från bland annat Landskrona.

Backman har spelat 17 landskamper för Sverige på ungdomsnivå och gick från Köpings FF division 3-lag till Kalmars FFs akademi där han huserat sedan 2017 och representerat den småländska klubben på U17, U19 och U21-nivå innan han på allvar tog plats i deras allsvenska trupp 2021. Sedan dess har Backman fått förlita sig till inhopp och står registrerad på totalt 377 minuters speltid sett över de senaste två säsongerna.

Även om bloggen inte sett särskilt mycket av Backman så säger en källa till bloggen att Backman bäst beskrivs som ”en ettrig, duellspelande och djupledsgående mittfältare med fin passningsfot”.

Det som kan försvåra en övergång till Örebro SK är att Backman skrev på ett nytt kontrakt med Kalmar FF så sent som i april 2022. Det kontraktet sträcker sig över 2024 vilket gör att bloggen ställer sig frågande till hur en övergång till ÖSK skulle kunna se ut. Rent ekonomiskt bör ÖSK inte kunna betala någon övergångssumma utan det skulle kanske i så fall ligga närmare till hans att det handlar om ett lån med någon slags option på köp längre fram. Ett annat alternativ är ju å andra sidan att Backman tröttnat på den skrala speltiden och därför bryter sitt kontrakt med KFF och därmed skulle vara fri att gå till ÖSK utan övergångssumma.

Rent profilmässigt tänker bloggen att den här typen av spelare är precis sådana som ÖSK bör sikta in sig på med ung ålder och lokal anknytning i kombination med bevisad talang men som inte fått den speltid som han behöver för att fortsätta utvecklas.

NA: Avslöjar: ÖSK jagar allsvensk mittfältare
Kalmar FF: Backman backar inte – han skriver nytt istället
Lagstatistik: Victor Backman


Tillägg (22-12-14): Igår meddelade ÖSK att Victor Backman nu är klar.

Den 21-årige mittfältaren, med rötterna i Köping, har fått ett flerårigt avtal och köps därmed in från allsvenska Kalmar FF.

Uppgifter till bloggen berättar att kostnaden för Backman blev mycket låg då spelaren själv uttryck till sin tidigare klubb att han ville söka sig vidare för att få speltid och kunna fortsätta utvecklas.

Vad ÖSK betalade för Backman är oklart, men summan var alltså i det närmaste obefintlig i det här läget, men man får väl anta att det finns en vidareförsäljningsklausul som ger Kalmar FF en slant om ÖSK lyckas förädla och sälja Backman.

Till ÖSKs hemsida säger Backman ”– Det känns väldigt kul att komma till ÖSK. Jag har känt att jag behöver komma till en ny omgivning och då kändes ÖSK som rätt val. Både utifrån det fotbollsmässiga som Christian presenterat för mig och även det sociala i att flytta till Örebro. Jag ser fram emot att bidra så mycket jag kan för att vi ska nå en bra placering nästa säsong

Örebro SK: Victor Backman skriver på för ÖSK
ÖSK Play (video): Victor Backman: ”Jag vill bidra till att göra laget bättre”
Kalmar FF: Victor Backman lämnar Kalmar FF
NA: Klart: ÖSK värvar mittfältare från allsvenskan
NA: ÖSK-värvningen hyllar landslagsstjärnan: ”Varit stöd för mig när det har varit tufft”