Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2016/17: ÖSK lånar ghanansk mittfältare

Divine Naah (Foto: FC Nordsjälland).

Helt oväntat meddelade ÖSK idag, att de lånar in en ghanansk mittfältare från Manchester City. Divine Naah värvades som 18-åring till Manchester City, en klubb som han dock av allt att döma aldrig spelat för. I stället har han lånats ut till ett antal olika europeiska klubbar. Först till norska Strömgodset, därefter till Manchester Citys samarbetsförening NAC Breda och slutligen till FC Nordsjælland.

Ingen av de här lånen verkar ha blivit någon succé. I Norge var han väl fortfarande lite för ung och dessutom var det hans första försök att etablera sig i ett europeiskt lag. Under vinterfönstret år 2015 provspelade han med Falkenberg, men tackade till slut nej till hallänningarna för att i stället gå till NAC/Breda. Under våren 2015 blev det inte så mycket speltid för honom i ett lag som höll på att spela sig ur den högsta ligan. Spelåret därpå, då laget åkt ur och spelade en nivå lägre, var han mer eller mindre ordinarie med 20 matcher från start och dessutom fem inhopp.

Efter säsongen 2015/2016 var det dock slut i Breda. Holländarna tyckte av allt att döma att han inte utvecklades som de hoppats på. Dessutom hade de genom sitt samarbete med Manchester City goda möjligheter att låna in andra av de ungdomar som inte var bra nog för att ta plats i något av Man Citys akademilag. Inför säsongen 2016/17 lånades han ut till FC Nordsjælland. Meningen var att han skulle spela i Danmark under hela säsongen, men vägarna skildes redan efter halva tiden, eftersom han inte fick så värst mycket speltid.

Nu har han alltså tagits in på lån till ÖSK för att ytterligare öka konkurrensen på ett mittfält som redan tidigare såg ovanligt välbestyckat ut. ÖSK måste uppenbarligen ha ansett, att det här var en möjlighet man inte kunde säga nej till, då låneerbjudandet kom. Frågan är bara varför de tyckte så – mittfältare har de ju ovanligt gott om den här säsongen.

Några större ekonomiska åtaganden innebär dock inte halvsäsongslånet för ÖSKs del. Bakom en betalvägg tror sig NA veta, att Naahs lön fortfarande betalas av Manchester City. ÖSKs åtagande inskränker sig till uppehället.

ÖSK: ÖSK lånar mittfältare från Manchester City
ÖSK: Möt ÖSK:s senaste nyförvärv Divine Naah (video)
ÖSK: Ovanstående intervju i textformat.
NA: ÖSK lånar mittfältare från Manchester City
NA (betalvägg): Alexander Axén om nyförvärvet: ”En spelare Manchester City fortfarande tror på”


150201. Hallandsposten: Naah nobbar Falkenbergs FF
BN De Stem skrev 160602 följande när Naah inte fick förlängt med NAC/Breda: Verder lijkt Divine Naah niet meer terug te keren in het nieuwe seizoen. De Ghanese middenvelder heeft te weinig progressie geboekt het afgelopen anderhalf jaar dat hij bij NAC speelde. De club zet in op vijf tot zes andere spelers van Manchester City waaronder Enes Ünal waarvoor Smulders wel zeer te spreken is. i en artikel som i och för sig mest handlade om en annan spelare.
170131. FC Nordsjælland: Divine Naahs lejeaftale ophører med FCN

Statistik för Divine Naah (elitefootball.com)