Domare: Fikret Buqa (ass. Marcus Strandberg och Sam Seno, 4e. Sajad Al-Hakim)
På TV: Via Telia och Tele 2/Tv4play, som köpt TV-rättigheterna från Discovery+
Web-TV: Streamas via Max, Discovery+ och Tv4play
Hockeykrock: Nej, ÖHK har inte börjat säsongen än
Publik: 3523

26′ Varning Erik McCue
84′ Varning Mikael Dyrestam
90+1′ Varning Victor Backman

Kommentar.
Örebro SK tog emot Örgryte i omstarten efter sommaruppehållet och gjorde det mesta rätt utom att göra mål.

Sett till alla underliggande siffror skapade ÖSK tillräckligt många chanser för att vinna den här matchen. 21-6 i skott varav 14-3 inifrån straffområdet (där allra flest mål görs rent statistiskt) talar sitt tydliga språk. ÖSK kom till sina chanser men hittade inte rätt i den sista avgörande sparken plus att ÖIS målvakt Hampus Gustafsson gjorde en enastående insats och han fick helt rätt högst betyg av alla på plan efter matchen med sina 8.4 i SofaScores betygsättning.

Närmast bakom ÖIS målvakt i den betygsättningen var ÖSKs Ahmed Yasin som fick hoppa in i minut 60 och han visade per omgående vilket kvalitetsspelare han är.

Han uträttade mer på sina 30 minuter är vad många andra ÖSKare lyckades med under hela vårsäsongen och fick mycket riktigt priset som matchens lirare i ÖSK – det var bara synd att han inte fick kröna sin återkomst med ett avgörande mål på någon av sina chanser.

Men att Yasin kommer att vara nyttig för ÖSK under hösten står helt klart.

Samtidigt måste bloggen dela ut lite kritik då det (trots de underliggande siffrorna och alla statistik i världen) fortfarande många gånger ser omständligt och rätt långsamt ut från försvaret och över delar av det centrala mittfältet. Allt för många gånger tycks bollen spelas bakåt eller åt sidan snarare än framåt och varje gång bollen istället slogs framåt blev det till en farlighet.

Ta Elias Barsoum som ett exempel. När han väl sätter fart och använder sin fina teknik ledde det vid flera tillfällen till ypperliga chanser. Tyvärr skedde det kanske bara två eller tre gånger.

Bloggen förstår fullt ut att ingen spelare eller inget lag kan spela med så hög intensitet i varje aktion men det blev så tydligt i matchen mot ÖIS att ÖSK hade alla chanser att gå framåt och kanske borde nyttjat dem än mer istället för att som i minut 85 när man jagar ett vinstmål stå och bolla mellan mittbackarna. Det där är något som den här bloggen har lite svårt att köpa. Rent taktiskt går det förstås inte att slänga allt framåt och sparka och spring – eller? För när ÖSK gjorde det så skapade man chans på chans och ÖIS hade oerhört svårt att hänga med. Det borde man försöka utnyttja än mer istället för att spela hemåt och mellan backarna i försvaret.

Förhoppningsvis kan Ahmed Yasins löpvillighet och kanske ett nyförvärv till mittfältet (Erik Andersson?) skapa lite mer framåtlusta under hösten.

På presskonferensen efter matchen påtalade båda tränarna att värmen spelade en stor roll för att det i perioder såg långsamt ut.

Gällande avstängningsläget så fick Erik McCue sin tredje varning och är därmed avstängd i nästa omgång borta mot IK Brage. Peter Gwargis och Tobias Bjørnstad klarade sig dock ifrån gula kort och därmed stryks deras risk för avstängning då det gått mer än 10 omgångar sedan deras senaste varningar.

Matchtrupper.
ÖSK:
Malte Påhlsson, Tobias Bjørnstad, Oskar Käck, Erik McCue, Jesper Modig, Sebastian Crona, Elias Barsoum, Mohammed Saeid, Peter Gwargis, Victor Backman, Samuel Kroon, Theodor Hansemon, Daniel Strindholm, Hamse Shagaxle, Niclas Bergmark, Kalle Holmberg, Lucas Shlimon och Ahmed Yasin.
Saknas i ÖSK: Malik Mokédé, Charlie Swartling, Linus Alperud, Wessam Dukhan, Bilal Fousseni, Adam Bark, Valgeir Valgeirsson.

ÖIS: Jonathan Azulay, Christoffer Styffe, Mikael Dyrestam, Charlie Vindehall, Amel Mujanic, Viktor Lundberg, Nicklas Bärkroth, Noah Christoffersson, Daniel Paulson, Isak Dahlqvist, Anton Andreasson, Tobias Sana, Abdoulaye Faye, Edi Sylisufaj, Erion Sadiku, Alex Rahm, Aydarus Abukar och Hampus Gustafsson.
Saknas i ÖIS: Linus Tagesson, William Svensson och Sixten Mohlin.

Avstängningsläget.
ÖSK: Valgeir Valgeirsson är avstängd efter att ha samlat på sig för många gula kort. Niclas Bergmark, Tobias Bjørnstad, Peter Gwargis, Erik McCue, Jesper Modig, Malte Påhlsson och Mohammed Saied står alla på 2 varningar och blir avstängda vid ytterligare en varning.

ÖIS: Jonathan Azulay, Nicklas Bärkroth, Abdoulaye Faye, Viktor Lundberg, Daniel Paulson och Charlie Vindehall blir alla avstängda vid ytterligare en varning.

Efter matchen.
ÖSK: ÖSK PLAY: Malte Påhlsson: ”Besvikelse när vi är det bättre laget i 90 minuter”
ÖSK: ÖSK PLAY: Presskonferens efter ÖSK – Örgryte IS
ÖSK: 0-0 mot Örgryte på ett soligt Behrn Arena
ÖIS: Delad pott mot Örebro – ÖIS Fotboll
NA: McCue avstängd efter hållen nolla
NA: Hyllad backlinje efter andra nollan
NA: Vågen är här – se till att fånga den
NA: Missade hjälterollen: ”Ska sitta tio av tio gånger”
NA: ÖSK fick nöja sig med en poäng i Yasins comeback