Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan omgång 3: Umeå IK – Örebro SK 2-1 (0-1)

Plats: Umeå Energi Arena SOL
Tid: Lördagen den 27 april klockan 13.00
Domare: Henning Lövgren (ass. Kaisa Kokkarinen och Erik Välitalo )
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt) och Expressen
Publik: 195


Det gick som befarat då ÖSK på bortaplan ställdes mot Umeå IK i dagens match i Elitettan. Hemmalaget räknas som ett av favoritlagen i året serie och kom till mötet med sex poäng efter sina två matcher och dessutom med en nolla i kolumnen för insläppta mål.

Det blev på många sätt en ensidig match i vilken ÖSK helt fick inrikta sig på försvar och hemmalaget på sin offensiv. Speciellt i första halvlek var trycket mot ÖSK enormt och spelet fördes i princip enbart på ÖSKs planhalva.

Men det blev ändå ÖSK som kunde gå till halvtidsvilan i ledning. Detta tack vare Grace Wallins kanonskott efter ÖSKs enda hörna i matchen. Inte för att Umeå saknade möjligheter att göra mål. Snarare tvärtom. Men de var bättre på att träffa målställningen än på att få bollen över mållinjen. Hela fem träffar i ribba eller stolpe kunde laget räkna ihop under de första 45 minuterna.

I andra halvlek träffade de inte målramen något mer, men gjorde i stället två mål, när ett tröttnande ÖSK inte kunde försvara sitt mål lika effektivt (och med lika mycket tur) som i första. Hemmalagets seger var mycket rättvis, men det var så klart ändå surt att se det avgörande målet göras först i den 87:e minuten.

En hög och intensiv press från Umeås sida matchen genom gjorde att ÖSKs spelare aldrig fick den tid de behövde för att bygga upp sitt spel. Det blev alldeles för många tekniska fel med missade passningar och bortlagna bollar som gjorde att Umeå kunde anfalla i våg efter våg. Medan ÖSKs fåtaliga anfall mest av allt såg ut som chansbollar utan någon direkt mottagare.

Plus i ÖSK vill jag ge till Moa Arlebo för hennes gedigna insats på mittfältet. Nellie Törngren skötte sina uppgifter klanderfritt (som vanligt). Rebecka Mannström gjorde sin första seriematch på ett år på den för henne ovana (antar jag) positionen som mittback. Hon gjorde det bra. Nämnas skall även mångsidiga Selma Rajakangas som vikarierade för den skadade Emelie Alfredsson på ett utmärkt sätt. Bra var givetvis även Matilda Wennberg, när hon sent omsider blev inbytt.

Dennis Gabrielsson överraskade (mig) i sin laguttagning genom att låta Matilda Wennberg, Agnes Andersson, Josefine Eklund och Amelia Olofsson starta på bänken. Alla har i princip varit givna startspelare tidigare i år. Andersson och Eklund blev för övrigt aldrig inbytta under matchen.


ÖSK: En tuff bortamatch mot Umeå IK
Umeå IK: Sent avgörande mot Örebro SK
NA: ÖSK nära superskräll
NA Livesport: Höjdpunkter (Umeås ramträffar)
NA Livesport: Umeå IK – Örebro SK


Matchfakta.
32. 0-1 Grace Wallin
62. 1-1 Alma Nygren
82. Varning: Alexandra Sandström
87. 2-1 Linnéa Westbom
90+1. Varning: Dennis Gabrielsson.

Laguppställning
Ellen Portugués
Rebecka Mannström – Olivia Stråle (68) – Nellie Thörngren
Selma Rajakangas – Moa Arlebo – Nora Thörngren – Grace Wallin
Cornelia Karlsson (61) – Emilia Andersson (61, k) – Jonna Dahlberg (68)

Ersättare: Agnes Lundberg Vesterlund (mv), Maja Eriksson, Amelia Olofsson, Matilda Wennberg, Izabella Hurtig, Josefine Eklund och Agnes Andersson.
Inbytta blev:
61. Maja Eriksson, Amelia Olofsson
68. Matilda Wennberg, Izabella Hurtig

Spelare som saknades.
Skadade: Klara Spångberg, Clara Heiche, Ida Henriksson, Sofia Westerlund, Emelie Alfredsson (lättare skadekänning) och Ella Gunnarsson (lättare skadekänning).
Ej uttagna: Alva Hyttinen och Ellen Karlsson.


Damernas nästa match spelas redan på onsdag (som är den 1:a maj). Då kommer Sundsvalls DFF till stan för en betydligt viktigare match än de två senaste. De är nämligen ett av de lag som ÖSK bör slå för att kunna hålla sig kvar i Elitettan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.