Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK Dam: Seger i Eskilstuna

ÖSKs damlag var idag i Eskilstuna för att i en träningsmatch möta Eskilstuna United, en av årets seriemotståndare. Hemmalaget som för några år sedan tillhörde topplagen i OBOS Damallsvenskan tvångsnedflyttades efter säsongen 2022 till Elitettan på grund av bristfällig ekonomi. Deras första år på den näst högsta nivån gick väl sådär med en placering bland de sämre lagen i mitten av tabellen. Inför den kommande säsongen är förhoppningen de skall kunna hota om en uppflyttningsplats efter det att truppen nu förstärkts.

Dagens match slutade dock med en ÖSK-seger med de till synes klara siffrorna 4-1. Ett resultat man dock inte ska dra några långtgående slutsatser av. ÖSK:s tränare Dennis Gabrielsson tryckte i sina kommentarer efter matchen på att Eskilstunas lag innehöll många nya spelare och att laget därför inte är så samspelt. Kanske försökte han även skyla över det faktum att tre av ÖSK:s fyra mål nog måste klassificeras som resultatet av målvaktstavlor.

Ett oavgjort resultat hade nog speglat matchförloppet bättre i en match där båda lagen pressade högt och ställde till en hel del för sina motståndare i deras uppspelsfas. Jag blir så nervös när ÖSK försöker spela sig ur sitt försvarsområde genom ett inte alltid hundraprocentigt kortpassningsspel. Men det gick ju bra – i alla fall den här gången.

ÖSK verkar ställa upp sitt lag lite mer offensivt än förra året. Då var standarduppställning 3-2-4-1 med två balanserade mittfältare framför backlinjen. I år skriver man uppställningen 3-4-3. I praktiken blir skillnaden kanske inte så stor, även om laget som sagt känns lite mer offensivt uppställt i år.

Jämfört med tidigare matcher den här försäsongen, tycker jag, att att ÖSK prestation var bättre. Felpassningarna och de tekniska misstagen var inte lika många, vilket onekligen gynnade det egna spelet.

I dagens startelva kom åtta av de elva spelarna från fjolårets trupp, vilket väl skall tas som ett tecken på att de flesta spelarna från div 1-laget är på väg att klara av att ta steget upp till den näst högsta serienivån.

Bäst i dagens match var den till synes outtröttliga Amelia Olovsson. Inte nog med att hon inte lämnar motståndarförsvaret en lugn stund genom sitt aggressiva presspel. Hon orkar dessutom att hjälpa mittfältet med stöd i de mer defensiva uppgifterna. Kul att se Klara Spångberg spela från start. Hon klarade sina uppgifter bra och har enorma inkast. Grace Wallin gjorde mål igen. Den här gången genom ett inspel från en punkt i närheten av den vänstra hörnflaggan. Det var nog tänkt som ett inlägg, men bollen gick direkt i mål.

ÖSK: Vinst och fyra mål i Eskilstuna

Matchfakta.
15. 0-1 Amelia Olofsson (Moa Arlebo)
42. 0-2 Grace Wallin (Moa Arlebo)
76. 0-3 Cornelia Karlsson (Amelia Olofsson)
82. 0-4 Cornelia Karlsson (Selma Rajakangas, hörna)
85. 1-4

Laguppställning
Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
Klara Spångberg (77), Josefine Eklund, Nellie Törngren
– – – – – – – – – –
Emelie Alfredsson (k, 77), Nora Törngren (77), Moa Arlebo (66), Grace Wallin (66)
– – – – – – – – – –
Cornelia Karlsson (85), Amelia Olofsson, Ella Gunnarsson (66)

Ersättare: Emilia Andersson (66) ,Ida Henriksson (66), Agnes Andersson (66), Olivia Stråle (77), Alva Hyttinen (77), Selma Rajakangas (77) och Izabella Hurtig (85).

Nästa match blir en kraftmätning med KIF Örebros damallsvenska lag. NA sänder matchen som börjar klockan 18:00 till sina +Allt prenumeranter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.