Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK Dam: Säsongen inleddes med seger

ÖSK Dam hade inga problem med att besegra KIF Örebro F19 i dagens träningsmatch – den första för säsongen och för laget med sin delvis nykomponerade trupp.

KIF Örebro har traditionellt stått som segrare vid dessa möten – förra året vann de motsvarande match med 1-0. Men styrkeförhållandena har förändrats. ÖSK har förstärkt sin trupp medan KIF:s F19-trupp nog har försvagats.

Trots att ÖSK spel (som vanligt är jag böjd att skriva) visade upp en del tekniska skavanker (tappade bollar och slarviga passningar till exempel) hade ÖSK intr några egentliga problem med motståndet. KIF kom aldrig till några farliga målchanser, medan ÖSK gjorde fyra mål och nog hade kunnat göra några till.

ÖSK luftade så gott som hela årets hela trupp inklusive två provspelare. Målvakten Olivia Wallner (född 2001) har sina fotbollsrötter i Sundsvall, men har under den senaste säsongen tillhört IFÖ/Bromölla. Skåneklubben har efterårets säsong givit upp sina elitambitioner och kommer att starta om längre ner i seriesystemet. Det gör att spelare som Wallner söker ett nytt lag. Varken i Sundsvalls DFF eller i IFÖ/Bromölla har Wallner varit sin klubbs förstaval. I dagens match där hon spelade andra halvlek, såg hon stabil och säker ut, men hade inte speciellt mycket att göra på grund av ÖSK:s spelövertag.

Anfallaren/mittfältaren Piita Kytölaakso (född 2005) spelade under det senaste säsongen med Uleåborgalaget ONS i högsta damligan. Om hon verkligen var anfallare, som ÖSK skriver, var det en rätt misslyckad säsong för henne med bara ett mål på 21 matcher (genomsnitt 66 minuters speltid). Men var hon, vilket är troligare, en 18-årig mittfältare som fått så mycket speltid i den högsta ligan ser det betydligt bättre ut. (Även om ONS verkar ha åkt ur serien).

ÖSKs trupp.
Mest imponerande, sett med mina ÖSK-ögon, är nog att damtruppen nu är så bred och antalsmässigt välfylld, att man klarar av att ställa upp två jämbördiga och slagkraftiga laguppställningar.

Men eftersom det trots allt var ett juniorlag, som ÖSK mötte idag, går det egentligen inte att dra alltför långtgående slutsatser av hur tungt dagens seger väger.

ÖSK: Seger i årets första match
ÖSK: Intervju med Nora Törngren (video)

Matchfakta.
35. 1-0 Emelie Alfredsson (Jonna Dahlberg)
63. 2-0 Cornelia Karlsson (Amelia Olofsson)
74. 3-0 Ella Gunnarsson (Izabella Hurtig)
77. 4-0 Amelia Olofsson (Ella Gunnarsson)

Laguppställning.
Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
Selma Rajakangas, Sofia Westerlund Ida Henriksson
– – – – – – – – – –
Nora Törngren Alva Hyttinen
– – – – – – – – – –
Emelie Alfredsson Maja Eriksson, Jonna Dahlberg, Nellie Törngren
– – – – – – – – – –
Piita Kytölaakso

Ersättare: Olivia Wallner (mv), Klara Spångberg, Josefine Eklund, Agnes Andersson, Emilia Andersson, Ella Gunnarsson, Cornelia Karlsson, Izabella Hurtig, Grace Wallin, Moa Arlebo och Amelia Olofsson.

Inför andra halvlek byttes hela bänken sånär som Emilia Andersson in, som blev inbytt senare. Fast jag är tveksam om Grace Wallin var med. Jag såg i alla fall aldrig till henne.

Spelare som saknades: Matilda Wennberg, Clara Heiche och Rebecka Mannström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.