Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSKs säsong enligt PlayMakerAI

Statistikgurun Ola Lindmark Eriksson, som är en av grundarna till analyserktyget PlayMakerAI har på en fråga via X (Twitter) tagit fram en radaröversikt på ÖSKs säsong.

Radarbilden baseras på ÖSKs underliggande siffror och statistik där det bland annat går att utläsa att ÖSK har fått en lägre poängutdelning och genom att titta på radarbilden skulle man kunna dra slutsatsen att det beror på lägre anfallstakt, lägre effektivitet, lägre direkthet och en väldigt mycket lägre siffra på mål från hörnor jämfört med medelvärdet.

Man kan också se att ÖSK ligger strax under medel på återvunna bollar i sista tredjedelen och strax över medel gällande mål efter öppet spel och matchdominans.

På den mer tydligt positivare sidan går att hitta att ÖSK har mycket god kontroll vid motståndarnas inkast, högre PPDA än medelvärdet (som går att se både positivt och negativt beroende på vilken fotbollsidé man förespråkar) och den genomsnittliga sekvenstartshöjden vilket kan sammanfattas som att ÖSKs ”intresse” av att sätta igång spelet snabbt jämfört med sina motståndare är högre eller till och med mycket högre än medelvärdet för lagen i Superettan. ÖSK ”vill spela” fotboll.

Ett ämne som undertecknad mfl hade en liten twitter-tråd med nyss nämnda Ola Lindmark Eriksson om tidigare i september där 2022 jämfördes med 2023 ur perspektivet ”Aktiv speltid” som ett sett att visa en vilja till att spela boll.

På radarbilden går det också att utläsa att ÖSK haft ett större bollinnehav och fler passningar inom laget jämfört med samma medeltal.

Och kanske går det här att dra någon slags slutsats om ÖSKs spel i 2023 års Superetta. Att ÖSK är förhållandevis bra på att pressa när motståndarna har bollen, men att när bollen väl är återvunnen så blir det lite för många (?) passningar inom laget och att anfallstakten, direktheten och effektiviteten har gjort att man får färre poäng än förväntat.

Det går lite för trögt och långsamt kanske skulle kunna vara en analys.

Förmågan att hota på offensiva hörnor är också ett stort förbättringsområde.

2 kommentarer – kommentera

Micke

Går det att se tabell för insläppta mål efter inviduella misstag? ÖSK borde ligga rätt högt där

Marcus Folkö Müntzing

Hej Micke, vi har ställt frågan vidare till PlayMakerAI som svarat att det går att ta reda på, men att det tar lite tid innan dem hinner göra det. Så vi återkommer när vi fått svar från dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.