Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Förutsättningar inför avgörandet i Superettan

Efter ÖSKs seger mot Landskrona BoIS igår ställs nu mycket på sin spets när den 28e omgången avslutas under söndagen.

Om GAIS vinner borta mot Jönköpings Södra samtidigt som Trelleborg vinner hemma över Skövde och GIF Sundsvall vinner över AFC Eskilstuna så ser det mycket bra ut med ÖSK-ögon sett. Då är det i det närmaste helt klart även om det kommer att finnas en matematisk risk även in i sista omgången.

Nerikes Allehandas Jonas Brännmyr har gått igenom förutsättningarna.

Men om Jönköpings Södra, Skövde och AFC skulle vinna sina matcher under söndagen så kommer det annat ljus i lyktan men det ska trots det väldigt mycket till för att det ska gå åt skogen för ÖSK.

Om den här bloggen räknat rätt så skulle ett ”worst-case-scenario” innebära om ÖSK förlorar mot AFC samtidigt som samtliga andra resultat går emot så kan ÖSK som sämst sluta på plats 13 i tabellen.

Så, än kan vi inte säga att något är klart även om segern igår gav ett betydligt bättre utgångsläge jämfört med hur det hade sett ut vid en förlust.

Matcherna att hålla koll på är:

13:00 Jönköpings Södra – GAIS 0-2
15:00 GIF Sundsvall – AFC Eskilstuna 1-1
15:00 Trelleborgs FF – Skövde AIK 2-2


Tillägg 23-11-05 18:45

Nu är hela omgång 28 färdigspelad och förutsättningarna klarnade ganska markant inför den avslutande omgången.

Efter GAIS vinst och AFC och Skövdes poängtapp är det nu bara två lag som har teoretisk möjlighet att gå om ÖSK. Jönköpings Södra och Helsingborgs IF.

Jönköpings Södra.
För att J Södra ska passera ÖSK i tabellen krävs det att ÖSK förlorar borta mot AFC samtidigt som J Södra vinner borta mot Brage och tar in nio plusmål.

Helsingborgs IF.
Helsingborg kan gå om ÖSK i tabellen om man vinner sin match borta mot Skövde samtidigt som ÖSK förlorar. HIF kan också gå om ÖSK vid kryss i sin match om ÖSK samtidigt förlorar mot AFC och tappar fem plusmål.

Sammanfattningsvis.
Om ÖSK tar vinner borta mot AFC i sista omgången kan varken J Södra eller HIF ta sig förbi ÖSK i tabellen. Om därtill GIF Sundsvall och Gefle IF förlorar sin respektive matcher kan ÖSK avancera i tabellen och kan som bäst sluta nia.

Om ÖSK spelar oavgjort mot AFC måste HIF vinna mot Skövde för att ta sig förbi i tabellen. J Södra kan inte ta sig förbi ÖSK i detta scenariot.

Om ÖSK förlorar borta mot AFC kan HIF ta sig förbi om dem vinner sin match men också vid kryss om ÖSK förlorar med tillräckligt många mål.

J Södra kan ta sig förbi ÖSK om ÖSK förlorar borta mot AFC samtidigt som J Södra själva vinner överväldigande stort borta mot Brage.

Bloggen tippar utfallet.
ÖSK vinner borta mot AFC och klarar sig helt på egen hand. Helsingborg och Skövde spelar en tät och krampaktig match som slutar med ett kryss. J Södra förlorar borta mot Brage. GIF Sundsvall förlorar därtill sin match borta mot Öster som jagar positiv kvalplats och Gefle kryssar hemma mot Trelleborg och det innebär att ÖSK till slut blir 9a i Allsv… jag menar Superettan.


Standings provided by Sofascore

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.