Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK Dam: Larsen tvekar om damlaget

Knappt hade ÖSK:s damer tagit steget upp till Elitettan förrän Lars Larsens uttryckte tvivel om lagets framtid. Målet för ÖSK:s damlag har väl – i alla fall underförstått – varit att ta laget till damallsvenskan för att där sedan etablera sig på den högsta nivån. Något som, även det underförstått, skulle innebära att KIF Örebro skulle få lov att lämna över sin plats som Örebros bästa damlag.

I en intervju med NA ger Larsen dock uttryck för delvis andra tankegångar. Åsikter, som han påpekar, är hans egna och inte nödvändigtvis delas av ÖSK:s övriga styrelse.

Larsen för i första hand fram spelarförsörjningen som ett problem. Det finns enligt hans sätt att se det inte ett tillräckligt stort underlag i Örebro för att tillgodose två elitlags behov av spelare. Kanske tvivlar han även på möjligheterna att skapa de ekonomiska resurser som krävs för att hålla i gång två elitlag.  KIF Örebros återkommande ekonomiska problem visar ju på sätt och vis att de pengar som kan dras till damfotboll på elitnivå inte ens räcker till för att hålla ett elitlag på någorlunda säker mark.

NA har sedan låtit frågan gå vidare till KIF Örebros ordförande Lisa Jensen. Jensen är ny på posten sedan Sebastian Cabander för några månader sedan överraskande lämnade klubben. Jensen är klok nog att inte lämna något direkt svar på frågan utan nöjer sig med att konstatera, att nu ligger klubbens fokus på att säkra det allsvenska kontraktet och att eventuella diskussioner om ett samarbete får vänta till dess att seriespelet för KIF Örebro (och ÖSK) har avslutats och man bättre vet var man står.

KIF Örebros tränare Rickard Johansson är mer rakt på sak. Med sin bakgrund i Sylvia som på senare år fungerat som en farmarklubb till IFK Norrköping tycker han, att ÖSK borde få en liknande status i förhållande till KIF Örebro. Det skulle möjliggöra lån av spelare från KIF Örebro till ÖSK. Det skulle även ge en möjlighet för spelare som inte förmått att ta steget till KIFs A-trupp, då de passerat 19-årsgränsen, att fortsätta sin utveckling hos ÖSK ett steg längre ned i seriesystemet.

Ett problem som båda klubbarna har och som pockar på en lösning är frågan om en Akademi. KIF Örebro har en sådan med en vad jag tror rätt begränsad verksamhet, medan ÖSK Ungdom i princip inte har något alls. De har i stället under de senaste två åren samarbetet med Rynninge för att ge flickorna i åldern 14 – 17 år en möjlighet att spela seriefotboll på en vettig nivå.

NA: Larsen: ”Jag vill se ett samarbete med KIF Örebro”
NA: Svarar Larsen: ”Fokus nu på att ta våra poäng”
NA: Kif-tränarens förslag: ÖSK som farmarlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.