Örebro SK Dam: Elitettan nästa

Efter en dramatisk sista omgång i damernas div 1 Mellersta visade det sig lite överraskande (för mig i alla fall) att det var ÖSK som dragit det längsta strået. Förutsättningarna inför den sista omgången var enkla. För ÖSKs del krävdes för serieseger, att laget besegrade Västerås BK 30 samtidigt som serieledarna från Smedby AIS förlorade poäng mot serietreorna Husqvarna FF. De sistnämnda hade dessutom även de en liten chans till serieseger, men då krävdes att de skulle slå Smedby med minst fyra mål samtidigt som ÖSK inte ”fick” vinna sin match.

I halvtid såg det faktiskt ut som om Husqvarna hade en chans att ta sig förbi både ÖSK och Smedby. De ledde på bortaplan mot ett förvirrat hemmalag med 3-0 samtidigt som ÖSK låg under med 1-0 på GPP IP

Den som såg matchen på plats eller via NA:s strömmade webbsändning borde dock ha varit medveten om, att det var osannolikt att ÖSK skulle fortsätta att sumpa alla de målchanser som laget skapade under ytterligare en halvlek.

Så gick det inte heller. Eftr att ha fått en kvittering felaktigt bortdömd för offside i inledningen av andra halvlek blev det till slut trots allt hemmaseger med 3-1.Detta mot en motståndare, som ärligt sagt inte förmådde att skapa något som ens med god vilja skulle kunna kallas för en bra målchans (utöver det målet de gjorde förstås).

Det blev lagets skytteligaledare Cornelia Karlsson som inledde upphämtningen genom att springa sig fri på Izabella Hurtigs väl avvägda (eller möjligen tursamma) genomskärande passning. Lisa Bergman forcerade 10 minuter senare in ledningsmålet i en lite rörig situation framför BK30-målet. Bergman hade även en fot med i det tredje målet som definitivt stängde matchen i ÖSKs favör. Hon vann bollen i kamp med Västeråsmålvakten och kunde lyra in den mot mål där Ella Gunnarsson fanns på plats vid första stolpen för en enkel nick in i ett övergivet mål.

ÖSK: Serieseger!
ÖSK: Intervju med Agnes Andersson (video)
NA: ÖSK klart för elitettan
NA: Höjdpunkter
NA: Bildextra: Se ÖSK-spelarna fira avancemanget
Fredrik Carlsson (NA): Kan det bli mer svart och vitt?
Lagstatistik: Örebro SK
Västerås BK 30: Förlust i sista matchen – trots ledning första halvlek