Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2023: Samuel Kroon till ÖSK

Skärmbild från ÖSK

I veckan meddelade Örebro SK att man värvar in den allsidige mittfältaren Samuel Kroon från Allsvenska Brommapojkarna. Kontraktet med Kroon är skrivet på 2,5 år över säsongen 2025. Efter Kalle Holmberg och Hamse Saghaxle blev detta ÖSKs tredje sommarnyförvärv.

Samuel Kroon är ursprungligen bördig från Stockholm och inledde sitt fotbollsspelande i IK Bele från Järfälla. Som senior tillhörde han sedan flera andra klubbar i och runt Stockholm innan han via en sejour i division Ett och Nyköpings BIS tog sig till Umeå IK där hans rejäla genombrott togs 2019 med 9 mål och 5 assists på 25 seriematcher. Bland annat gjorde han två mål på Grenadjärsvallen mot Rynninge IK.

Bloggen vill minnas att det då fanns ett intresse från en rad klubbar, däribland ÖSK, innan han bestämde sig för att lämna Västerbotten och Umeå för Halland och Halmstads BK 2020.

I HBK kom Kroon att spendera sin allra mesta tid som högermittfältare i Magnus Haglunds 4-4-2. En position och ett spelsätt som uppenbarligen passade Kroon som handen i handsken då hans poängskörd den säsongen slutade i något av en succé med 6 mål och 11 assists på 29 seriematcher i Superettan samtidigt som HBK tog klivet upp till Allsvenskan.

Under 2021 var Kroon förhållandevis given i HBK men kom inte upp i samma poängsnitt och efter det har Kroon haft en hel del besvär med skador. Först var det en stressfraktur i ryggen och sedan var det dubbla operationer för ”hopparknän” som helt eller delvis hållit Kroon borta från fotbollsplanen framförallt under tidiga delen av 2021 och andra halvan av 2022. Till NA berättar Kroon:

”– Förra året opererades jag för hopparknä av Håkan Alfredsson, en specialist i Malmö som har gjort samma operation på bland annat Marc-André ter Stegen och många storstjärnor. Så det kändes tryggt och jag har känt mig jättebra sedan dess.”

Efter 2022, då han alltså gick upp till Allsvenskan med HBK för andra gången valde han att byta klubb och vända åter till Stockholm och Brommapojkarna men speltiden har lyst mest med sin frånvaro och det har bara blivit 192 minuters speltid i årets Allsvenska.

Nu kommer Samuel Kroon allts till Örebro SK istället och frågan är hur han kommer att användas i ÖSK. Tittar man på statistik över vilka positioner som Kroon oftast förekommit i så är högermittfältare svaret, men långt ifrån enbart och till NA säger Christian Järdler att det är bra att ÖSK får in en spelare som kan spela på många olika positioner men det låter samtidigt som att Järdler nog ämnar använda Kroon, i första hand, som en ersättare till Samuel Dahl på vänsterkanten. Eller som vänter-wingback. En position som i ÖSK i det närmaste är att betrakta som mittfältare med stort ansvar för hela vänstersidan av planen. Till saken hör också att Samuel Kroon är vänsterfotad vilket är ett attribut som Järdler varit rätt tydlig med att han vill få in på just vänsterkanten.

Skärmbild från Transfermarkt

Under den första träningen med ÖSK rapporterade NA i sin träningsrapport att Kroon först ställdes upp som just vänster-wingback men att han under andra delar av träningspasset användes i en forward-roll bredvid Kalle Holmberg.

På måndag möter ÖSK Jönköpings Södra hemma på Behrn Arena och då får vi sannolikt se mer av hur Järdler tänker använda Kroon.


ÖSK: Välkommen Samuel Kroon!
ÖSK: ÖSK PLAY: Samuel Kroon: ”Jag ska komma in och bidra direkt”
NA: Kroon om virala klippet: ”Lite pinsamt”
NA: Kroon gör första passet – följ träning
NA: ÖSK värvar superettanmästaren från allsvenskan
Expressen: Örebro nära att värva Samuel Kroon från BP

Transfermarkt: Samuel Kroon
Lagstatistik: Samuel Kroon


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.