Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK Dam: Förlust mot Lidköping

Ett antalsmässigt sargat damlag inledde den riktiga försäsongen genom att ta emot Elitettelaget Lidköpings FK i en tidig kvällsmatch på Behrn Aerna. ÖSK, med en sjukdomsdrabbad trupp, tvingades inför matchen att lyfta två spelare från FA17-truppen samt dessutom låna Lisa Bermans storasyster Karoline från IFK Hallsberg för att fylla på på ersättarbänken.

Gästerna från Lidköping tog steget från div 1 till Elitettan efter säsongen 2017 och har sedan dess etablerat sig som ett habilt lag i damernas näst högsta serie. Förra året placerade de sig som femma av de fjorton lagen i den näst högsta serien.

Att det skiljer en hel del mellan lagen märktes matchen igenom. Jag skulle uppskatta att 75 – 80 procent av spelet var förlget till ÖSKs planhalva och det fåtal framstötar som ÖSK gjorde var betydligt mer chansbetonade än gästernas. Med det sagt skall sägas att hemmalaget under i princip hela den första halvleken klarade av att hantera Lidköpings offensiv på ett utmärkt sätt. Ett slumpartat skott i ribban var väl egentligen den enda farligheten de åstadkom fram tills dess att de med någon minut kvar kunde nicka in en hörna. Rätt surt förstås efter en utifrån förutsättningarna väl genomförd första halvlek.

Andra halvlek hann sedan knappt börja innan Lidköping ökat på sin ledning med ytterligare två mål efter oskärpa i ÖSKs försvarsspel. Om inte annat en nyttig påminnelse om att mot bättre motstånd bestraffas misstag som man brukar kommer undan med, då man möter mer jämbördigt motstånd. Det fjärde baklängesmålet kom sedan ännu en gång efter hörna. Den här gången var det KIF Örebro bekantingen Sara Michael som slog in en andraboll efter att ÖSKarna inte fått iväg bollen från boxen.

Men bortsett från de fyra baklängesmålen (om man nu kan göra det) så tycker jag ändå att ÖSK klarade sin uppgift bra utifrån förutsättningarna. Årets lag är  princip helt nytt och spelarna känner inte varandra så bra än. Av fjolårets startspelare deltog bara tre (Portugués, Wennberg och Alfredsson) medan två andra (Holmqvist och Dervisevic) kom in några gånger mot slutet av säsongen.

Jag vill plussa lite extra för  Matilda Wennberg på den för henne ovana positionen som mittbacksgeneral, smarta Alva Holmqvist på mittfältet samt alltid pålitliga Emelie Alfredsson. Karin Weinacht var en av de spelare som byttes in med en halvtimme kvar och hon visade prov på en förvånansvärt aggressiv spelstil (för att vara damfotboll).

ÖSK: Förlust i hemmamatchen mot Lidköpings FK


Matchfakta.

44. 0-1
Dorothea Greulich (nickmål på hörna)
48. 0-2
Therese Pettersson
51. 0-3
Sarah Michael
63. 0-4
Sarah Michael (andraboll efter hörna)

Laguppställning.
Ellen Portugués
Rebecka Mannström, Matilda Wennberg, Josefine Eklund
Alva Holmqvist, Lisa Bergman
Emelie Alfredsson, Izabella Hurtig, Nellie Thörngren
Inda Dervisevic, Amelia Olofsson

Ersättare: Karin Weinacht, Maja Eriksson (FA17, Judit Wennblom (FA17) och Karoline Bergman (IFK Hallsberg)

Spelare som saknades.
Det finns nog betydligt mer spelstyrka i den här truppen än vad ett sjukdomsförsvagat laget kunde visa upp igår. Det inser man då man kollar listan över namn på spelare som av någon anledning inte var med: Clara Heiche, Nathalie Sundqvist, Olivia Stråle, Agnes Andersson, Lisa Aronsson, Alva Hyttinen, Emilia Andersson, Ella Gunnarsson och Cornelia Karlsson.

Även i nästa match blir det motstånd från ett lag med Elitettan som hemvist. Då (lördag kl 16:00) kommer Mallbacken till Behrn Arena. Förhoppningsvis kan ÖSK då spela ett lag som innehåller några av de spelare som saknades igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.