Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2022/23: Crona klar för ÖSK

Idag meddelade ÖSK att man gjort klart med Sebastian Crona, 31, som närmast kommer från seriekonkurrenten Jönköping Södra.

Crona presenteras av ÖSK som den defensiva mittfältaren som huvudtränaren Christian Järdler efterlyst. Problemet är väl bara det att Crona mest varit mittback de senaste åren. Typ tre raka säsonger som given mittback i J Södras tre-backlinje.

Som bloggen förstår det var det J Södras tidigare huvudtränare Andreas Brännström som skolade om Crona till mittback 2019. Innan dess var det dock som mittfältare Crona spelade och det är också så Crona ser på sig själv – som i första hand mittfältare. Till NA säger Christian Järdler:

– Han är defensivt orienterad och har spelat mycket mittback i Jönköpings Södra men när jag tog kontakt med honom så blev han glad att jag såg honom som mittfältare vilket han själv tycker att han är. Det var som sexa han kom till J-Södra för att spela men han blev nedflyttad i backlinjen och har gjort det jättebra

Crona inledde sin karriär i division 3 med IF Lödde och spelade sedan i division 2 GIF Nike och division 1 med IS Halmia för att därefter landa in i Superettan med i tur och ordning Varberg, Öster och till slut Jönköping.

Det som slår bloggen mest när vi tittar på lite statistik över Cronas karriär är att han alltid varit helt ordinarie. Det är rätt sällan man ser sådant. Att en spelare går från serie till serie och från klubb till klubb och alltid blir ordinarie. Och dessutom ofta lagkapten. Det är egentligen vara under 2020 som han inte spelar, men det berodde på en bruten fot och inget annat.

Säsongen efter, 2021, är han åter på banan och spelar i stort sett samtliga matcher från start igen.

Det tyder, om inte annat, på att Crona har något som hans tränare uppskattat i sina ledaregenskaper och träningsvillighet. På många ställen beskrivs Crona som en ”general” och den typen av karaktär känns som klippt och skuren för det i annars rätt unga ÖSK anno 2023.

Dajje igår, Crona idag.

Den rutinen, tillsammans med Kevin Walker som redan finns i truppen, kan komma att visa sig vara nyttig kommande säsong.

Kuriosa: Det var Sebastian Crona som vräkte omkull Noel Milleskog i den andra omgången av Superettan 2022. Det ledde till rött kort för Crona och straff för ÖSK, en straff som Jiloan Hamad satte i mål till 2-1 vilket senare blev 3-1 när Milleskog själv slog in det sista målet med den matchens sista spark.

ÖSK: Välkommen Sebastian Crona
ÖSK: (video) ÖSK PLAY: Sebastian Crona: ”Efter samtal med Christian var det självklart att tacka ja”
NA: Klart: ÖSK värvar defensiv ”tuffing” från konkurrenten
Lagstatistik: Sebastian Crona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.