Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ny regel – gulkortsamnesti

Rätt så överraskande (för mig) visade det sig att Kevin Walker är spelbar i kvällens match mot Brommapojkarna. Detta trots att han i matchen mot Brage fick sin tredje varning i årets Superetta.

Det här visade sig bero på en ny regel som göra att en spelare som ”sköter sig” kan bli av med en varning vid bestraffningsberäkningen. Den för året nya regeln säger nämligen att om man klarar sig igenom 10 matcher utan att bli varnad kommer en varning inte att räknas vid utlösandet av en avstängning.

I Walkers fall varnades han i matcherna 2 (J-Södera hemma) och 3 (Norrby borta). Därefter var han ovarnad i de efterföljande 12 matcherna innan han på nytt varnades mot Brage. Därför räknas en av de tidiga varningarna inte då avstängningen skall utlösas. Avstängningsmässigt står han alltså fortfarande på två varningar. Observera att man inte behöver spelar för att kunna tillgodoräkna sig en match som varningsfri.

SvFF skriver om detta i sina tävlingsregler (Kapitel 5, paragraf 6).
Den första varning en spelare erhåller i tävlingen annulleras i ackumulationshänseende om spelaren, efter första varningen och innan tre varningar uppnåtts, underlåter att ådra sig varning eller utvisning under lagets tio på varandra följande och slutförda matcher i samma tävling. Endast en varning per tävling kan annulleras med stöd av föregående mening.

SvT Sport har skrivit några rader om detta: Svenska varningssystemet ändras till 2022

För spelarna i ÖSKs trupp innebär den här regeln att Noel Milleskog, som nu har två varningar, klarar sig undan avstängning efter nästa varning. Dagens match mot BP blir nämligen hans tionde varningsfria. Lucas Shlimon varnades i den allra första matchen (Brage borta). Sedan dess har han inte varnats och han kommer alltså att bli avstängd först efter sin fjärde varning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.