Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Coronasommar: Fotboll och publik

Idag lättar Regeringen eller kanske snarare regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten på ett antal Corona-restriktioner. För fotbollens del innebär detta att fotboll för icke-professionella spelare kan genomföras och att en begränsad publik tillåts på matcherna.

För de lokala lagen innebär detta att de lägre förbundsserierna kraftigt försenade kan påbörja sitt seriespel. Lagen kommer dessutom att i år till skillnad mot förra året att kunna spela en dubbelserie.

Lagen i distriktsserierna kan från och med idag spela träningsmatcher, men seriespelet påbörjas i enkelserieformat först efter semestrarna.

De nya reglerna innebär dessutom att en större publik kommer att tillåtas. Hittills har ju bara 8 symboliska åskådare tillåtits. Från och med idag kommer för arrangemang utomhus maximalt 100 deltagare utan sittplats att tillåtas. Med sittplats höjs antalet till 500.

När Sverige sedan går in i vad som kallas fas 2 kommer ytterligare lättnader på publiksidan att kunna genomföras. I den fasen kommer 600 stående personer att tillåtas. Med sittplats kan 3.000 tas in.

Regeringen har indikerat att man tror att Sverige kan gå från fas 3 till fas 2 redan per den 1 juli. Något jag tycker verkar vara rätt så optimistiskt. För att gå över till fas 2 krävs rätt tydliga indikationer på att epidemin är på väg att avta.

 • Smittspridningen skall befinna sig i en platåfas och på relativt låg nivå. 14-dagars incidensen skall vara lägre än 200 fall/100 000 invånare. Utvecklingen i smittspridningen ska ha varit stabilt nedåtgående i minst två veckor.
 • Totalt antal personer i sluten vården p.g.a. covid-19 lägre än 300, varav patienter i behov av intensivvård skall vara färre än 70.
 • Vaccinationstäckningen, minst 1 dos, i befolkningen över 18 år skall vara högre än 50 %.

  * 14-dagarsincidensen ligger i dagsläget på drygt 400 fall per 100 invånare.
  * Antalet personer i sjukhusvård ligger strax under 800 av vilka strax under 200 behandlas på en intensivvårdsavdelning.
  * Vaccinationstakten har dock varit förhållandevis bra. Per den 28 maj hade 44,5 % av befolkningen över 18 år fått en första vaccindos.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.