Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly tränarvinter 2020/21: Äntligen en tränare

Bara några dagar efter det att engelsmannen Martin Foyston inte blev tränare i ÖSK kan klubben äntligen presentera en assisterande tränare. Det är Ulf Kristiansson som närmast kommer från Svenska Fotbollförbundet, där han senast haft tjänsten som förbundskapten för U23 dam och Future Team pojklandslagen. Kristiansson har skrivit ett treårskontakt med ÖSK (förvånansvärt långt).

Kristiansson, som främst varit verksam som matchanalytiker, inledde faktiskt sin tränarkarriär i Närke i samband med en utbildning på Universitetet.

Axel Kjäll verkar vara påtagligt nöjd över rekryteringen.
Ulf har länge varit en drömkandidat att få in i teamet. Han har en väldigt bred kompetens med extra spets inom områden som utveckling och analys. Han har suttit i ett viktigt förbundsuppdrag och det har länge varit osäkert om vi skulle kunna få loss honom, men med mycket god vilja från SvFF har vi nu lyckats, något jag är väldigt glad över, säger Axel Kjäll, Manager i ÖSK Fotboll i ett pressmeddelande.

Kristiansson tycks som sagt främst ha varit verksam som matchanalytiker. Detta var också uppdraget under tiden som assisterande i AIK.

AIK skrev då i samband med att han lämnade klubben.
Den 22 april 2013 gjorde AIK Fotboll klart med Ulf Kristiansson som assisterande tränare till Andreas Alm med huvudansvar för videoanalys. Kristiansson kom närmast från Svenska Fotbollförbundet där han verkat som videoanalytiker, assisterande förbundskapten och utbildare sedan 2007. Ulf Kristiansson ingick i Nigerias ledarstab under VM i Sydafrika 2010 med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Kristiansson inledde sin tränarkarriär i just AIK genom att träna pojklag 2001-03 och han tillträdde sin tjänst i AIK den 1 maj 2013. Han lämnar AIK med ett stort silver och två små silver som assisterande tränare i AIK.

– Ulfs inträde i staben gav oss en ny dimension i arbetssättet gällande videoanalys och presentation till såväl individ som kollektiv. Ulf har satt en hög nivå som vi nu skall bygga vidare på i vår strävan att ständigt utveckla alla delar av vår verksamhet, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

Det har som sagt gått väldigt snabbt det här. Knappt är Foyston borta ur bilden förrän ÖSK presenterar sin drömkandidat. En drömkandidat förvisso, men knappast för samma uppgifter som man talade med Foyston om. Kristianssons erfarenheter som en ”traditionell assisterande tränare” tycks i princip vara obefintliga. Även om han givetvis även jobbat en del med sådana uppgifter.

Den här rekryteringen avser alltså, tror jag, snarare den nya tränarfunktionen som ÖSK sagt att de vill utöka sin sportsliga organisation med. Har jag rätt finns det alltså fortfarande en tränartjänst att besätta. Därefter kan Kristiansson avlasta Kjäll genom att ta över uppgifterna avseende match- och spelaranalyserna, vilka säkert är mycket tidskrävande.

ÖSK: ÖSK rekryterar ny tränare till A-laget
NA: Han blir ny assisterande tränare i ÖSK: ”En drömkandidat”
NA: Rutinerade doldisen kliver in i ÖSK
210124. NA: Därför valde Kristiansson att komma tillbaka till ÖSK
210125. ÖSK: Intervju med Ulf Kristiansson (video)

Ulf Kristianssons tränarkarriär:
2001-03 AIK Ungdom
2003-04 Hammarby Ungdom
2004-06 BK Forward Ungdom
2005 FC Café Hälls (ass).
2006-07 Stene IF Herr
2007 Matchanalytiker Örebro SK
2007-13 Matchanalytiker SvFF
2010 Matchanalytiker Nigeria A herr
2011-13 Ass F19-landslaget SvFF
2013-15 Ass. AIK Herr.
2016-17 Förbundskapten F15-F17
2018- Förbundskapten U23 dam och Future Team pojklandslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.