Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK Dam: Talangflykt till KIF Örebro

ÖSKs akademi har på flicksidan under de senaste veckorna förlorat ett antal av sina mest lovande ungdomar till KIF Örebros nystartade akademisatsning. Till KIF har i princip att de ungdomar som förra året fick känna på seniorspel i ÖSK Söders damlag plus ytterligare några av de mest talangfulla juniorerna.

Varför så många byter klubb på det här sättet är svårt att förstå. Kanske har lockelsen av att få träna i skuggan av den damallsvenska truppen varit för stor. När sedan några av de tongivande spelarna byter klubb följer gärna deras kompisar med.

Gott om plats i KIFs trupp har det onekligen funnits. Klubben är ju inte speciellt bra på ungdomssidan och i den trupp som skall representera dem i F19-klassen i år finns det bara sex spelare från den egna klubben. Åtta tillkommer från ÖSK och två (av någon anledning) från Fagerstaklubben Västanfors (div 2).

De ÖSK-spelare som bytt klubb är: Lisa Davidsson (mv), Ebba Cabander, Eila Wennerholm, Linnéa Wallin, Lisa Aronsson, Tilde Brunke, Mathilda Olaisson och Anna Sandberg.

Så sent som förra året såg det ut som om KIF Örebros ungdomssida var på väg att haverera. Så gott som en hel årskull bytte till Karlslund HFK som i år är på väg att starta ett eget damlag.

Sett till hur ÖSK Söder historiskt sett hanterat sin spelarrekrytering betyder kanske de här avhoppen så mycket, även om det givetvis är tråkigt att se talangerna lämna i ”förtid”. Det har varit få spelare som tagit steget från ÖSK Ungdom till en stadig plats i Söders div 1-lag. Snarare har det varit spelare som gått åt andra hållet när förhoppningarna om att kunna ta en plats i den damallsvenska truppen inte realiserats, men de ännu velat fortsätta spela fotboll några år till.

Konkurrensen på damsidan i distriktet ser ut att kunna bli mer intensiv än vad den varit på många år. Tre lag, ÖSK, Rynninge och Hallsberg spelar i år i div 1, Sturehov (div 2) verkar ha ett bra lag på gång och Karlslund HFK drar som sagt även de igång en damverksamhet även om de startar på div 4-nivån. Ambitionerna hos de sistnämnda vet vi inte så mycket om mer än det de söker tränare för ett nystartat damlag.

NA: Ännu en spelare lämnar ÖSK för Kif Örebros F19-lag – som spikar truppen

NA: Så byggs ÖSK om efter jättetappet till Kif Örebro

Karlslunds IF: Karlslunds IF FK söker damtränare!


Beträffande de spelare som tidigare representerat ÖSK Söder och förra året återfanns hos KIF Örebro verkar i alla fall två av de tre ha valt att lämna klubben.

För Freja Olofsson blir det USA-spel i Racing Louisville, ett nystartat lag i National Women’s Soccer League, som är den högsta professionella fotbollsligan för damer i USA.

Emma Östlund, nyligen utsedd till årets talang i Damallsvenskan, lämnar KIF Örebro för Eskilstuna United. Bättre utvecklingsmöjligheter i den nya klubben, angav hon som främsta skäl till klubbytet.

Målvakten Mimmi Paulsson-Febos kontrakt gick ut efter säsongen och hon verkar inte vara nöjd med hur KIF Örebro valt att matcha sina målvakter. Det är nog tveksamt om hon fortsätter hos KIF Örebro.

NA: Blev årets spelare i Kif Örebro – nu lämnar hon för amerikansk klubb

NA: Östlund bekräftar konkurrentens intresse och berättar om valet att lämna Kif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.