Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Haggometern 2020

Patrik Haginge (augusti 2017)


Helige Hagges Helgdag infaller den första lördagen efter det att ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Under de två senaste åren har vi kunnat uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år?

Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag med 11 omgångar kvar att spela dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.

Än så länge är maskineriet inte helt intrimmat. Hänsyn har möjligen inte tagits fullt ut avseende inbördes möten mellan de lag som vi ÖSK-supportrar hoppas se i botten av tabellen, då allt är klart.


Omgång 19.
Som vanligt koncentreras intresset till Allsvenskans tre bottenlag. I dagsläget återfinns Helsingborg på kvalplatsen med 17 poäng efter en ur Hagges synvinkel lyckad insats mot Kalmar (1-1).

För HIF återstår nu 11 omgångar som maximalt kan ge dem 33 poäng och en slutlig poängsiffra på 50. För att ÖSK skall vara helt säkra på att få vara kvar i Allsvenskan behöver laget alltså 51 poäng. Det är 28 poäng mer än vad ÖSK har idag.

Haggometern indikerar dock inte 28 utan bara 26. Hur kan det komma sig? Jo, i den 27 omgången möts Helsingborg och IFK Göteborg (som också har 17 poäng men en marginellt bättre målskillnad (-11 mot -12). Det är alltså tabellmässigt omöjligt för båda lagen att vinna allt som återstår. Matchen dem emellan kommer att antingen förloras av ett av lagen eller sluta oavgjord.

Om både Helsingborg och IFK Göteborg vinner alla återstående matcher sånär som på det inbördes mötet, där det blir oavgjort, kommer de att ta ytterligare 31 poäng och nå slutpoängen 48.

ÖSK behöver därför sluta på lägst 49 poäng enligt Haggometerns förutsättningar för att vara säkra på ytterligare ett år av lidande in närhetens av tabellens niondeplats. Det krävs alltså ytterligare 26 poäng av de 33 som det fortfarande finns att spela om.

Haggometern indikerar idag alltså 26.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *