Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Liten smittorisk i fotboll

FotbollDirekt skrev igår om en nyligen publicerad dansk utredning om smittorisken vid fotbollsmatcher.

Genom att titta på 14 matcher i danska Superligan har forskarna kommit fram till att en spelare i genomsnitt spenderar en och en halv minut i närheten av en annan spelare under en fotbollsmatch. Totalt blir det knappt elva minuter under en match. Dataanalys av spelares rörelsemönster har visat detta.

Därför menar man, att risken att föra en eventuell smitta vidare är väldigt liten.

Vad studien inte verkar att beakta är vad som sker i anslutning till matcherna, alltså resor, genomgångar, i omklädningsrum etc. Fast det mesta av dessa risker utsätts spelarna för även under träningen i den egna klubben, så det betyder kanske inte så mycket.

Fotbollskanalen följde sedan upp frågan på Folkhälsomyndighetens pressträff igår eftermiddag (26:45). Anders Tegnell ville över huvudtaget inte uttrycka någon åsikt om hur stor risken för smittspridning under själva matchen är. Han tryckte i stället mycket tydligt på att vad han och FHM oroar sig för är den risk för smittospridning som finns för fotbollspubliken. Jag fick väl nästan intrycket att han ansåg att själva matchen inte innebar någon större riskfaktor. Även om han inte kunde säga det rakt ut med tanke på att myndigheten har rekommenderat att seniormatcher inte skall spelas.

Sammantaget tycker jag att det nog lutar åt att fotbollen kan börja spelas i mitten av juni som man nu planerar, men att matcherna kommer att spelas utan publik. Tufft givetvis för klubbarna att dra igång en publiklös fotboll, men för de SEF-anslutna lagen är det givetvis väldigt viktigt att komma igång så att pengarna från Discovery för sändningsrättigheterna inte fryser inne.

FotbollDirekt: SEF:s plan: Använda ny studie för att övertyga FHM om matchspel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.