Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenskan 2020: Discoverys allsvenska planer

Allsvenskan.se publicerade igår en artikel om hur Discovery planerar att utnyttja de sändningsrättigheter de förvärvat för Allsvenskan och Superettan. Det blir av allt att döma en rätt omfattande förändring av hur företaget väljer att visa matcherna jämfört med hur det varit hittills. Samtliga matcher kommer att sändas via deras strömningstjänst DPlay. Men däremot kommer enbart ett fåtal matcher att sändas via de traditionella ”linjära” TV-kanalerna Kanal 5 och Kanal 9.

Deras sätt att paketera fotbollen skiljer sig en hel del från hur C More hanterade sina sändningar via distributörer som Telia och Com Hem. C More sände via sitt sportpaket betydligt fler matcher i direkt-TV, samtidigt som de parallellt tillhandahöll samtliga matcher strömmade över internet.

De personer som vill följa Allsvenskan och/eller Superettan kan fortsättningsvis bara göra det via Discoverys strömningstjänst DPlay.

Allsvenskan.se: Så här sänder Dplay och Kanal 5 Allsvenskan


Det här gillar givetvis inte TV-distributörerna och i dagarna har det brutit ut ett storbråk mellan Telia och Discovery, vilket resulterat i Telia inte längre får sända någon av Discoverys kanaler. Det skrivs på sina ställen att det handlar om priset, men den bakomliggande orsaken till konflikten är med största sannolikhet sändningsrättigheterna för fotbollen. Flera av C More paketen blir ju i princip så gott som ointressanta under sommarhalvåret om C More inte har någon svensk fotboll att visa. Något som i slutändan drabbar distributörer som Telia och Com Hem.

Vi får se hur man löser detta. Kanske dyker det hos TV-distributörerna upp ett Discovery-paket inkluderande fotbollsrättigheterna.

Discovery har väl också för egen en del att fundera över. Det vore givetvis väldigt positivt för dem om de kunde få samtliga inresserade att se fotbollen via Dplay-tjänsten. På så sätt undviker Discovery att distributörerna skär emellan och säkert tar hand om en rätt stor del av abonnemangskakan. Men Discovery måste även säkra bredast möjliga distribution av reklamkanalerna 5 och 9. Om Telia och ComHem inte sänder dessa drabbas Discovery av lägre annonsintäkter.

Expressen: Tittarna kan snuvas på allsvenskan efter bråk


TV-sändningar av allsvenska matcher under våren.

4 april 13.00 Örebro SK – Djurgården Kanal 5
5 april 14.30 Hammarby IF–Kalmar FF Kanal 5
12 april 14.30 Malmö FF–BK Häcken Kanal 5
23 april 18.30 IF Elfsborg–BK Häcken Kanal 9
26 april 14.30 Malmö FF–Örebro SK Kanal 9
10 maj 14.30 Helsingborgs IF- Djurgården Kanal 5
17 maj 14.30 IFK Göteborg – Helsingborgs IF Kanal 5
21 maj 14.00 Kalmar FF – Helsingborgs IF Kanal 9
31 maj 14.30 Mjällby AIK – Hammarby IF Kanal 5

Prissättning DPlay.
jag har nog redan skrivit om det, men jag gör det igen. Jag begriper inte hur Discovery tänkt då de prissatt sin Dplay-tjänst.

Det finns två alternativ om man vill se allsvenska matcher hos Dplays.

Antingen tecknar man ett årsabonnemang till en månadskostnad på 299 kronor i månaden – det blir 3.588 kronor för ett år.

Eller så tecknar man sig månad för månad. Då blir månadskostnaden 349 kronor visserligen något högre. Men man behöver inte köpa fler än de månader man verkligen är intresserad av.  Allsvenska matcher spelas under april, maj, juli, augusti, september, oktober och i början av november. Det blir sju månader om man även vill ha med den avslutande bortamatchen mot Djurgården och kvalmatcherna till Allsvenskan. I detta fall blir totalkostnaden bara 2.443 kronor. Dryga tusenlappen billigare än årsabonnemanget alltså. Under juni spelas EM som sänds av SVT och TV4 (om någon skulle undra).

Om man bara är intresserad av ÖSK och allsvensk fotboll är det alltså månadsalternativet man skall välja. Fast man skall nog i första hand vänta ut lösningen på konflikten mellan Telia och Discovery. Det är ju möjligt att det dyker upp något intressant alternativ när de så småningom kommer överens.

Dplay: Se HELA Allsvenskan och Superettan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.