Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Ungdom: Vad händer efter 16?

ÖSK Ungdoms fotbollsaktiviteter för pojkar har de flesta år avslutats efter det år då spelarna fyller 16. Ibland då det funnits starka kompisgäng/bra ledare har man kanske fortsatt ytterligare ett år. De pojkar som inte fått en plats i elittruppen försvinner successivt. De tappar sugen och lägger av eller väljer att gå till någon annan av akademiklubbarna. Det finns i och för sig inte så många, men ändå.

”Förr i tiden” var det annorlunda. Då valde många spelare som inte fick plats i vad som då var Talangtruppen att i stället fortsätta i ÖSK Söder. Då hade Söder till och ifrån riktigt bra lag. Vissa år var de med och konkurrerade i toppen av div 4 och klarade vid något tillfälle nästan av att ta sig upp till div 3. Ett annat år spelades junior DM-finalen mellan ÖSK Söders juniorer och spelare från Talangtruppen. En av de som så att säga gick den södra vägen var Marcus Astvald, som spelade ett år med Söder innan han fick en plats i Talangtruppen.

Men i och med att ÖSK inrättade sin nya struktur med en uttalad akademiverksamhet och inte en talangtrupp som spelade i det nationella seriesystemet, försvann den naturliga rekryteringsvägen till ÖSK Söder. Fler spelare gick till akademitrupperna och de som ”blev över” blev över utan någon fotbollslig hemvist i ÖSK-familjen. Det är ju ett visst glapp i fysik och kunnande mellan en nybliven junior och spelare i div 4/5.

Nu kan det möjligen/förhoppningsvis vara på väg att bli en förändring. Det här året verkar det som om ÖSK Ungdom kommer att satsa på att bygga en P17-trupp. På ett möte för några dagar sedan presenterades den här sammanställningen över de äldre pojktrupperna i ÖSK-familjen och de serier dessa kan spela i.

Pojkarna i P17-truppen kan alltså välja mellan att spela i ÖSK Söders reservlag, i ÖLFF:s P15/17 eller P15/16 serier eller i den regionala P16-serien (om de blir uttagna). För de spelare som nästan kom med i akademins U16-trupp finns alltså en möjlighet att så att säga bakvägen få spela de matcherna och om de gör bra ifrån sig kanske till och med ta en plats i akademin. Alla utvecklas ju inte lika snabbt – det finns alltid spelare som tar sina utvecklingssteg lite senare.

Att det finns en väg till en plats i Söders A-lag är väl mera tveksamt, även om det finns en pil som pekar dit. I så fall skulle väl ÖSK Söder få lov att registrera om sig som Örebro SK FK, vilket i och för sig är möjligt. Det är ju med den föreningstillhörigheten alla pojklagen spelar.

Kanske hänger man på damlaget, som väl förmodligen kommer att tillhöra Örebro SK FK.

Av sammanställningen framgår även, att man inte verkar avse att slå samman de bästa 05:orna till en elit P15-trupp. Trupperna 05 Vit och 05 Svart kommer av allt att döma att båda leva vidare och matchtrupperna till den regionala P15-serien kommer att tas både från den svarta och den vita truppen.

Det skall bli intressant att se hur det går med denna utökning. Lyckas man etablera en P17-trupp kommer man säkert även att kunna få se en viss tillströmning av spelare som vill fortsätta att spela fotboll, men som tillhör klubbar som inte klarar av att etablera ett eget juniorlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.