Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Milleskog tränar med Benfica

Noel Milleskog (Foto: ÖSK/Mikael Sundberg)


Den här veckan är ÖSK:s akademispelare Noel Milleskog i Lissabon för en träningsvecka med storklubben SL Benfica. Enligt Milleskogs agent Daniel Rönnberg är det den portugisiska klubben som tagit initiativet till provträningen efter att tidigare i år sett honom i träning med FC Porto. Enligt Rönnberg vill storklubben skriva kontrakt med honom, en uppgift som man nog bör ta med en matsked salt. Steget från ÖSKs akademi till Benficas är nog lite väl stort för att kunna tas utan att Benfica egentligen ens har haft någon möjlighet att syna honom närmare.

Milleskog fyller 18 nästa år och är väl fortfarande ung nog för att kunna tas in som en akademispelare med utvecklingspotential. År 2021, då han fyller 19, är det nog mera tveksamt om han kan bli värvad som ungdomsspelare. Då kommer det även att krävas rutin och bra prestationer på svensk A-lagsnivå för att han skall vara intressant för en klubb som Benfica.

Milleskog är en vänsterfotad offensiv mittfältare som brukar spela till höger för att rätt tidigt skära in mot de centrala delarna av planen.Han har väldigt bra teknik, ett hårt och ofta välriktat skott på båda rullande och ligande boll samt bra fart på benen. Vad som skiljer honom från många andra är att han även är väldigt aggressiv i spelet utan boll och det hör absolut inte till ovanligheterna att han rånar sina motståndare om de är ouppmärksamma. Emot sig har han väl haft att han inte vuxit lika snabbt som sina lagkamrater och motståndare. Men det är ju sådant som på ett eller annat sätt rättar till sig i slutet av junioråldern.

Meritmässigt har han än så länge inte så mycket att komma med. Han har spelat både med U17- och U19-lagen i år och väl förekommit vid något tillfälle i U21. Tränat med A-truppen har han fått börja göra på allvar först nu på hösten.

På nationella meritlista har han tre landskamper med årskullens Future Team förra våren. Dessutom har han i år varit kallad till två elitsammandragningar då mellan 60 och 70 spelare deltar. Någon ”riktig” landskamp har han inte fått göra än.

Men det är helt klart att det är en intressant spelare med en kombination av spetsegenskaper som man inte ser så ofta. Efter ÖSKs utklassning av Skövde AIK med 7-0 i ligacupen nyligen (tre av målen gjorda av Noel) skrev jag för övrigt: ”Noel är redan nu så bra, att jag har svårt att se hur ÖSK skall kunna hålla honom borta från A-truppen nästa år”.

Milleskog skrev förra året ett ungdomskontrakt med ÖSK på maximala tre år. Det sträcker sig alltså fram till och med nästa år.

NA: ÖSK-talangen personligt inbjuden till megaklubben.
NA: Axel Kjäll om Benfica-intresset för ÖSK-talangen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.