Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Seger mot Västerås SK

ÖSK rivstartade i U21-mötet med Västerås SK. Redan efter 12 minuter stod det 2-0 till hemmalaget efter mål av Malcolm Stolt och Rodim Deprem. Passningsleverantör till det första målet var Johan Bertilsson med ett smart instick som friställde Stolt. Denne kunde sedan agera passningsleverantör till det andra målet – en snett inåt bakåt passning som Rodin smackade in i närheten av ena krysset.

Det gick lätt, kanske till och med lite för lätt för när Västerås fått lite bättre ordning på grejorna jämnades spelet ut sig och gästerna kunde till och med reducera med 10 minuter kvar av halvleken. Men det var ändå ÖSK som skapade de flesta och de bästa av chanserna.

ÖSK kom till spel med ett lag som i U21-sammanhang nog kan kallas kvalificerat. Av gårdagens bänkspelare saknades Agon Mehmeti och Viktor Prodell, men med i truppen var givetvis Helmer Andersson, Adam Bark och Rodin Deprem som stått utanför Göteborgstruppen. Att Prodell inte var med kan jag förstå. Han har ju haft en del höftproblem och det fanns väl ingen anledning att riskera något i en betydelselös U21-match. Men Mehmeti. Borde han inte utnyttja alla möjligheter som finns att få mer speltid i kroppen.

Sommarens nyförvärv Yaser Kasim spelade från start och fick 37 minuter innan han blev tagen av plan. Han såg väl inte helt nöjd över det. Han hade nog velat spela hela halvleken. Björnquist, Deprem (och Stolt) blev utbytta med lite drygt en kvart kvar. Kanske inte nödvändigtvis för att de var trötta eller behövde sparas utan snarare för att alla på bänken skulle få lite tid på planen. I en träningsmatch av den här karaktären bör alla kallade (utom den stackars reservmålvakten) får speltid. Karlsson, Bertilsson, Brorsson, Andersson och Bark fick däremot alla 90 minuter.

Andra halvlek började som den första slutade. Västeråsarna fick till och med till inledningsvis ett visst tryck mot ÖSKs försvarsområde. Det trycket försvann dock rätt omgående i och med att Malcolm Stolt utökade hemmaledningen till 3-1. Han stal bollen av en försvarare, sprang förbi några västeråsare och kom ensam med målvakten. De lägena missar ”Malle” sällan och det gjorde han inte den här gången heller. Innan timmen passerats stod det sedan 4-1. Adam Bark serverade ett utsökt inlägg mot bortre, där en fri Rodin Deprem bara behövde sätta pannan till för att styra bollen i mål.

Bark som haft några fina avslutslägen tidigare i matchen utan att ha fått bollen över linjen avslutade matchen som passningsleverantör. Först som sagt till Rodin Deprem och sedan två gånger om till den inbytte Odilon Sangwa. Inspel från kanten mot en spelare vid bortre som kunde styra in bollen. Vid det sjätte målet kan möjligen Johan Bertilsson ha agerat bollförlängare. Dessförinnan hade Västerås faktiskt reducerat till 4-2 efter ett klassiskt missförstånd mellan Mathias Karlsson och Arvid Brorsson. Båda verkade tro att den andre skulle ta bollen, vilket i stället en motståndare gjorde.

På det hela taget en seger som ingen kan ha några större invändningar mot. Även om Västerås hade en hel del spelare från sin A-trupp med, så är skillnaden så pass stor att ÖSKs bänkspelare borde vara givna som startspelare i Superettan. När Västerås egen bänk dessutom verkar ha bestått av spelare från deras U17-trupp blev det givetvis inte bättre, när man började att byta in dem.

Bra insatser av nyförvärvet Yaser Kasim, som väl i princip ”ägde mittfältet” så länge han var med. Så gott som alltid spelbar och så gott som alltid med bra passningsalternativ. Bredvid honom jagade Anton Ingves framgångsrikt boll och motståndare under matchens alla 90 minuter. Malcolm Stolt stod för två mål och en målgivande passning och vållade stora problem för västeråsarna med sin aviga och lite kantiga spelstil. Bra fötter och duktig i luftduellarna. En spelare som ÖSK borde ge mer tid med A-laget under hösten, tycker jag. Johan Bertilsson täcker stora ytor och rör sig till synes friktionslöst över dessa. Men visst saknas det ofta lite udd i hans ageranden.

ÖSK: Höjdpunkter.
NA: ÖSK vann stort i U21-derbyt mot VSK

Matchfakta.
08. 1-0 Malcom Stolt (Johan Bertilsson)
12. 2-0 Rodin Deprem (Malcolm Stolt)
34. 2-1 Simon Johansson
37. Spelarbyte Yaser Kasim ut, Samuel Nielsen in
50. 3-1 Malcolm Stolt
57. 4-1 Rodin Deprem (Adam Bark)
68. Spelarbyte Martin Trinh ut, Lucas Parkedal Stenfelt
73. 4-2 Daniel Hanna
76. Spelarbyten: Malcolm Stolt, Daniel Björnkvist, Rodin Deprem ut, Olle Brorsson, Lukas Julher och Odilon Sangwa ut
77. 5-2 Odilon Sangwa (Adam Bark)
80. 6-2 Odilon Sangwa (Adam Bark eller Johan Bertilsson)

Laguppställning.
Mathias Karlsson
Daniel Björnkvist (k), Arvid Brorsson, Helmer Andersson, Martin Trinh
Anton Ingves, Yaser Kasim, Malcolm Stolt,
Adam Bark, Johan Bertilsson, Rodin Deprem
Avbytare:Simon Gustafsson (mv), Samuel Nielsen (37), Lucas Parkedal Stenfelt (68), Lukas Julher, Odilon Sangwa, Olle Brorsson

Lite svårt där med Bertilsson och Stolt. Bertilsson verkade ha fått en roll som falsk nia i någon slags ”Firminroll”. Medan Stolt ofta stötte fram från sin offensiv centrala mittfältsroll. Dessutom bytte man platser några gånger under matchen.

Nästa match är på hemmaplan mot Djurgården den 2 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.