Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Helige Hagges Helgdag

Helige Hagges Helgdag är en märkesdag som de Svartvita Kubanerna i Stockholm instiftade år 2017. Den infaller årligen den dag som ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.

Med två storsegrar på raken och med ett visst avstånd etablerat till kvalplatsen är det dags att ta fram Haggometern ur det förvaringsutrymme där den placerades förra hösten i avvaktan på bättre tider.


Omgång 17.
Kalmar FF.
Kalmar FF ligger för närvarande på kvalplats med 13 poäng. Det återstår för dem (och de flesta andra) 39 poäng att spela om. Vinner de alla dessa matcher kommer de att sluta serien med 52 poäng. ÖSK som har 20 poäng behöver således ytterligare 33 poäng för att vara helt säkra på att hålla sig kvar i allsvenskan (med avseende på Kalmar FF). Vilket alltså innebär att ÖSK måste vinna 11 av de återstående 13 matcherna. Det behövs med andra ord en typisk #ÖSK-höst.

Falkenbergs FF.
Nu är det dock inte så enkelt, vilket det som bekant sällan är. Det finns ju fler lag i serien och de spelar dessutom mot varandra. Ett av dessa lag är Falkenbergs FF som har 14 poäng. Om Kalmar vinner samtliga sina återstående matcher kommer inte Falkenberg att kunna göra det. De kan i så fall bara vinna max 12 matcher, vilket skulle ge dem ytterligare 36 poäng. De slutar i så fall allsvenskan med 50 poäng. ÖSK behöver alltså bara ta ytterligare 31 poäng för att vara säkra på att hålla Falkenberg bakom sig (i det fall som Kalmar vinner allt de har kvar). Det är omöjligt att både Kalmar FF och Falkenbergs FF tar fullt antal poäng eftersom de ännu inte mött varandra.

Helsingborgs IF.
Skåningarna har 17 poäng. Om de vinner samtliga sina återstående matcher utom mot Kalmar och Falkenberg kommer de att ta 33 poäng till. De får i så fall 50 poäng – samma antal poäng som för Falkenberg enligt ovan. För ÖSK gäller alltså att Haggometern fortfarande står på 31.

Det finns säkert andra kombinationer som jag inte klurat ut. Jag nöjer mig dock med att deklarera att vid avläsningen efter de 17:e omgången så står Haggometern på 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.