Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Regelförändringar inför omstarten

Det sker en hel del regelförändringar inför den allsvenska omstarten. De flesta av dessa är väl inte så viktiga, men några av dem kommer nog att märkas.

Svensk Elitfotboll (SEF) redogör för samtliga ändringar på sin webbplats: Nya regler i elitfotbollen i Sverige juni/juli 2019

Ett litet axplock bland de regeländringar som väl kommer att märkas mest.

1. En spelare som blir utbytt måste lämna spelplanen vid närmaste punkt på begränsningslinjen, om inte domaren anvisar annat, beroende på säkerhetsaspekter eller skada

8. Om bollen träffar domaren ska nedsläpp göras om bollen blir kvar på planen och något av följande sker: ett lag startar ett lovande anfall, bollen går direkt i mål, eller bollinnehavet skiftar från det ena laget till det andra. I alla andra fall fortsätter spelet. (Regel 9)

10. Handsregeln är nu omformulerad enligt den information som utsändes före seriestarten. I huvudsak innebär det att det inte går att göra mål eller skapa målchans med handen/armen, samt att även vissa ”oavsiktliga” kontakter mellan hand/arm och boll är regelbrott. (Regel 12)

18. När försvarande lag har frispark i sitt eget straffområdet är bollen i spel när den blivit sparkad och tydligt rör sig; bollen behöver inte hamna utanför straffområdet. Motspelarna måste vara utanför straffområdet till dess bollen är i spel. Samma sak gäller för inspark.

19. Vid frispark, när tre eller flera spelare i det försvarande laget bildar en ”mur”, måste motspelarna befinna sig minst 1 m från muren till dess bollen är i spel. Brott mot detta bestraffas med en indirekt frispark till det försvarande laget. (Regel 13)

3 kommentarer – kommentera

Mats Stafström

Vad innebär ”begränsningslinjen”?

Ficedula hypoleuca

Lång- och kortlinjerna, antar jag. Det gäller att få dem av planen så fort som möjligt.

Mats Stafström

Så tolkar jag det också. Kommer dock upplevas en smula märkligt när någon kliver av på motsatt långsida varpå ersättare kliver in på den andra sidan.

… och hur ska domaren hantera om någon ändå väljer att gå mot avbytarbänken för ett ”normalt” byte enligt de gamla reglerna?
Ska vederbörande få en varning?
Ska domaren kliva fram och erbjuda en armkrok och därefter lotsa ut spelaren till närmaste punkt?

En bättre lösning hade varit att införa effektiv speltid 2 x 30 minuter. Då hade ingen stört sig det minsta på om ett byte tar 30 eller 45 sekunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.