Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Spelarbetyg: Topp 5

Jag har uppdaterat sammanställningen över spelarbetygen efter matchen mot IFK Norrköping (övre menyraden). Betygsättarna är dels NA:s sportredaktion, dels de två algoritmstyrda utvärderingssajterna Twelve.football resp. SofaScore. Att NA inte kommer till samma slutsatser som dataprogrammen är inte så överraskande. Att det skiljer så pass mycket mellan de två algoritmstyrda utvärderingarna är det.

Resultaten för de fem bästa prestationerna i Norrköpingsmatchen resp. efter de nio första omgångarna ser ut på följande sätt:

NA Poäng Twelve Poäng SofaScore Poäng
Aktuell Match
Oscar Jansson 4 Carlos Strandberg 22,8 Oscar Jansson 7,0
Albin Granlund 3 Michael Omoh 21,2 Filip Rogic 7,0
Martin Lorentzson 3 Albin Granlund 17,5 Kevin Wright 7,0
Nordin Gerzic 3 Arvid Brorsson 16,6 Nordin Gerzic 7,0
Nordin Gerzic 15,3
Samtliga matcher
Jake Larsson 3,8 Nordin Gerzic 17,1 Filip Rogic 7,3
Oscar Jansson 3,7 Filip Rogic 16,8 Nordin Gerzic 7,0
Albin Granlund 3,6 Jake Larsson 15,9 Jake Larsson 6,9
Carlos Strandberg 3,5 Michael Almebäck 14,5 Kevin Wright 6,8
Martin Broberg 3,5 Albin Granlund 14,0 Michael Almebäck 6,8

Anmärkningar.
NA delade ut en fyra, tre treor och övriga spelare fick en tvåa. Ingen möjlighet att avgöra vem som låg på femte plats.

Twelve ger ibland rätt märkliga resultat. Gjorda mål väger väldigt tungt i deras beräkningar, vilket placerade Carlos Strandberg som matchens bästa ÖSK-spelare.
Twelve adderar poängen för de prestationer som spelarna utför under matchen. Då blir jämförelsen mellan de åtta spelare som spelar hela matchen och de sex spelare som inte gör det inte direkt jämförbar. Jag har försökt korrigera detta genom att räkna poäng per spelad minut.

Något som den här gången resulterade i att Michael Omoh rankades som ÖSKs näst bäste spelare. Han var bara inne på planen i sex minuter, men hann med att göra tillräckligt många saker för att han med den här utvärderingsmetoden blev ÖSKs näst bäste spelare. Sett över en hel match hade han givetvis inte kunnat hålla den nivån.

Sofascore har en mer traditionellt sammanvägd poängsättning. De utgår från att spelaren har 6,6 poäng när matchen börjar och därefter anlägger de plus- och minuspoäng. Det är en stor kvalitetskillnad mellan spelare på 8, 7 resp. 6 poäng. Därför indikerar Jake Larssons 5,4 i matchen mot Norrköping en riktigt dålig insats. Han rankades i och för sig inte speciellt högt hos övriga betygsättare heller för den här matchen.

Sett över samtliga nio matcher som laget spelar kommer de två algoritmstyrda beräkningsmetoderna i stort sett till likartade resultat. Kavartetten Filip Rogic, Nordin Gerzic, Jake Larsson och Michael Almebäck tar alla plats i toppfem-rankingen. Av dessa fyra är det bara Jake Larsson som NA rankat i toppfem-kategorin efter nio omgångar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.