Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Betygsättningar efter Kalmar

Jag har uppdaterat sidan med spelarbetygen efter matchen mot Kalmar. Även om betygsättningen i stort bekräftar mina förutfattade meningar finns det en del saker som sticker ut – främst hos Twelve. Professor Sumpters beräkningsalgoritm har Martin Lorentzson som ÖSKs effektivaste spelare (27,8 poäng per spelad minut) medan Michael Omoh återfins i den andra ändan av utvärderingen (2,8 poäng per spelad minut). Jag undrar hur det hade gått om Axel Kjäll behållit Lorentzson (om han nu inte byttes ut på grund av en skadekänning) och tagit av Omoh i hans ställe i stället.

En annan sak som jag noterat är att det bara verkar bli poäng i Twelves modell för saker som spelarna gör. Men inte minuspoäng för saker de inte gör men borde ha gjort. Om en mittback – för att ta ett påtagligt exempel – inte spelar bollen framåt igenom motståndarnas press, utan i sidled till en annan mittback eller rent av bakåt till Oscar Jansson blir det inte minus (vilket det väl borde bli) utan en liten pluspoäng för den ”lyckade” passningen. Det är väl svårt, antar jag, att göra den typen av överväganden, men det är en svaghet i modellen.

Twelves beräkningsmetoder är utformade av matematikprofessorn David Sumpter som är verksam i Uppsala. Han har nyligen inlett ett djupare samarbetet med Hammarby. FotbollDirekt hade en riktigt lååång artikel om detta igår.

FotbollDirekt: Hammarbys nya satsning – matematikprofessorn om hur Bajens spel kan lyfta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.