Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fotboll och statistik

FotbollDirekt har (för en gångs skull) en riktigt intressant och matig artikel om fotbollsanalytikern och matematikprofessorn David Sumpter. Denne har byggt upp ett analyssystem som han marknadsför via sitt företag Twelve. Eftersom Supmpter är verksam i Uppsala så är allsvenskan en av de ligor han analyserat.

Enligt Twelves algoritmer är BK Häckens Paulinho allsvenskans värdefullast spelare, följd av David Batanero, Gif Sundsvall och med Björn Paulsen från Hammarby på tredje plats. Nahir Besara med en 15:e placering är den ende spelaren från ÖSK som placerar sig bland de 20 bästa.

Väldigt intressant för oss fotbollsnerdar är att man på företags webbplats faktiskt kan se hela rankingen för samtliga lag, spelare och matcher i allsvenskan under den gångna säsongen.

ÖSKs ranking toppas som sagt av Nahir Besara med 39.283 poäng på 2.720 minuters speltid. Tvåa ligger Filip Rogic som har 35.195 på 2.609 miuter. Som överraskande (för mig) trea hittar man Martin Lorentzson som fått ihop 28,210 poäng under de 1,976 minuter han spelat.

Det finns även en beräkning av poängen per spelad minut (så slipper man göra denna själv). Även den rankingen toppas av Nahir Besara, andraplatsen hålls av Sebastian Ring medan Martin Loretnzson är trea även i denna ranking.

FotbollDirekt: Paulinho, Paulsen, Olsson… algoritmen visar allsvenskans toppspelare
Twelve: THE DATA CRUNCHING FOOTBALL EXPERT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.