Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Haggometern 2018

Arkiveras för framtida referens (om det skulle behövas).


Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Omgång 26.

181022. Saken är klar.
IFK Göteborg vann en riktigt dålig fotbollsmatch mot BP med 2-0. Därmed är fortsatt allsvenskt spel säkrat för ÖSK. BP:S förlust innebär att de maximalt kan ta 32 poäng i årets allsvenska. Eftersom ÖSK redan har 34 visar Haggometern nu äntligen positiva siffror.

181022. BP mötte IFK Göteborg borta och vann med 2-0.
181021. Sirius mötte Trelleborgs FF borta och vann med 2-1 efter ett rätt sent Haglund-mål.
181020. ÖSK mötte Dalkurd borta och förlorade med 1-0.
Förlusten mot Dalkurd innebär att säker mark fortfarande är två poäng avlägsen.


Omgång 25

181007.
ÖSK har 34 poäng.
Sirius har 23 poäng.
BP har fortfarande bara 20 poäng.

Det blev ett litet hopp uppåt (eller nedåt beroende på hur man ser det) för ÖSK i den 25:e omgången.

Det minst fördelaktiga utfallet för ÖSKs del uppkommer (givetvis) om Sirius och BP vinner sina återstående matcher. Saken kompliceras dock av deras inbördes möte i omgång 27. Sämst utfall för ÖSK i den matchen är om BP vinner. Då kommer nämligen både BP och Sirius att nå 35 poäng (förutsatt som sagt att de vinner sina övriga matcher).

ÖSK behöver alltså 2 poäng till för att vara helt säkra. OM matchen mellan BP och Sirius slutar oavgjord eller med vinst för Sirius är saken klar.
OM ÖSK besegrar Dalkurd spelar det ingen roll (för ÖSK) hur det går i de två andra matcherna.


181005.
Dalkurds förlust mot Östersund innebär att laget inte längre kan ta sig förbi ÖSK i den allsvenska tabellen. De kan maximalt nå 32 poäng och ÖSK har redan 33. Risken för en direktnedflyttning är alltså därmed undanröjd.


Omgång 24.

Omgång 24.
ÖSK har 33 poäng.
BP och Sirius har 20 poäng.

Det blev ett ordentligt ryck på Haggometern för ÖSK. Först spelade både Sirius och BP oavgjort, vilket gav två hack. Därefter utklassades Trelleborg av ÖSK och Haggometernoteringen steg ytterligare tre hack.

Eftersom Sirius och BP kan nå maximalt 36 poäng (3*5 plus oavgjort i det interna mötet) så behöver ÖSK nu bara 4 poäng till för att vara helt säkra på fortsatt allsvenskt spel. Och det fina med detta är att dessa fyra poäng kan komma dels genom att ÖSK tar dem eller genom att BP/Sirius inte tar dem.


Både Sirius och BP kryssade i sina matcher i den 24 omgången. Detta innebär att de maximalt kan ta ytterligare 3*5 + 1 poäng i de återstående 6 matcherna. De slutar i så fall Allsvenskan på 36 poäng. För att vara säker på att kunna undvika kvalspel måste ÖSK ta minst 37 under resten av säsongen.

Anm. BP och Sirius möts i den 27:e omgången och det är ÖSK mest ofördelaktiga resultatet i den matchen är oavgjort.


Omgång 23.

180927
Efter det att den 23:e omgången är färdigspelad ligger Brommapojkarna på kvalplatsen. Sirius har lika många (få) poäng men en klart bättre målskillnad.

ÖSK har 30 poäng.
BP och Sirius har 19 poäng.

Om BP och Sirius vinner samtliga sina sju återstående matcher borde de nå (19 + 3*7) 40 poäng.

Låt oss anta att det blir oavgjort i mötet mellan Sirius och BP, vilket sett med ÖSK-ögon är det minst attraktiva resultatet. Det maximala antalet poäng de två lagen i så fall kan med sig under resten av säsongen är 19 (6*3 + 1). De kommer i så fall att avsluta säsongen på 38 poäng.

Ifall endera Sirius eller BP vinner den inbördes matchen innebär detta för det andra laget att de bara kan ta 18 poäng (6*3 + 0) på de återstående matcherna. I så fall slutar de på 37 poäng.

ÖSK måste alltså vid ett oavgjort resultat ta minst 39 poäng (eftersom BP och/eller Sirius i teorin kan nå 38 poäng) innan man kan vara säkra på att ha klarat sig kvar.
För att nå till 39 poäng krävs det för ÖSK ytterligare 9 poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.