Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Svenska Cupen: Klart för lottning

Allt är nu klart för lottningen av gruppspelet i Svenska Cupen. Malmö FF mötte i kväll i den sista matchen i omgång 2 Lunds BK och vann med 2-0 (efter 0-0 i halvtid).

Vi vet därmed vilka de 16 seedade lagen är och de har redan nu har fått sin plats i någon av de åtta grupperna. För ÖSK (seedad som 8:a) innebär detta att de placeras i Grupp 8 tillsammans med IFK Göteborg (seedad som 9:a). Eftersom ÖSK har den högsta seedningen i gruppen kommer laget att få två hemmamatcher i gruppspelet. En av dessa – i den tredje och sista omgången – spelas mot IFK Göteborg.

Ytterligare en fördel med den högsta grupprankingen är att ÖSK går vidare om de hamnar på samma poäng som något annat lag i gruppen (tänk IFK Göteborg), samt om de två lagen dessutom har samma målskillnad och lika många mål gjorda. Inte helt omöjligt i en grupp med bara fyra lag i.

De övriga 16 deltagande lagen som tagit sig vidare tack vare seger i omgång 2 kommer att lottas in sina resp. grupper. Det är en helt fri lottning som tillämpas. Det finns visserligen en specialregler, som berör eventuellt deltagande SDF-lag. Men i den här upplagan av cupen har inget SDF-lag lyckats kvalificera sig till gruppspelet så den regeln kan man denna gång bortse från.

De 16 lag som skall lottas är:
Från Superettan: Halmstads BK, Jönköpings Södra, Varbergs Bois, Degerfors, IK Frej, Brage, Gais, Värnamo, Norrby och Öster.
SDF-lag: Karlstad BK, Hässleholms IF, Nyköpings BIS, FC Rosengård, Assyriska Turabdin IK och Eskilsminne IF.

För ÖSKs del vore väl det idealiska att få Degerfors i det andra hemmamatch-mötet och sedan kanske Karlstad BK eller Brage i den enda bortamatchen.


Tillägg 1: Jonas Brännmyr på NA noterar och korrigerar.
Notera att SDF-lag just i cupens fall är alla lag från division 1 och lägre (2018). Att de kallas SDF-lag beror nämligen inte på att de spelar i distriktsserie, utan att de till skillnad från lagen i allsvenskan och superettan fått sina platser av sitt distriktsförbund (genom kval eller annat förfarande). Därför är det sex SDF-lag i cupens gruppspel våren 2019, och regeln är i högsta grad i spel.

Ja, jag tyckte väl att det var något som inte riktigt stämde med vad jag trodde att jag visste.

Den specialregel som finns och skall tillämpas är att två SDF-lag inte får placeras i samma gruppspelsgrupp (om inte antalet SDF-lag överstiger åtta). Dessutom finns det en regel som säger att SDF-lagen skall ha två hemmamatcher.

Om ÖSK således får ett SDF-lag i sin grupp, vilket är troligt efter sex av de åtta grupperna kommer att innehålla ett SDF-lag, så kommer det fjärde laget i gruppen att vara ett lag från Superettan.


Tillägg 2: Måndagen den 3 december, i samband med att Janne Andersson presenterar truppen till januariturnén på en presskonferens, lottas gruppspelet.

1 kommentar – kommentera

Jonas Brännmyr

Notera att SDF-lag just i cupens fall är alla lag från division 1 och lägre (2018). Att de kallas SDF-lag beror nämligen inte på att de spelar i distriktsserie, utan att de till skillnad från lagen i allsvenskan och superettan fått sina platser av sitt distriktsförbund (genom kval eller annat förfarande). Därför är det sex SDF-lag i cupens gruppspel våren 2019, och regeln är i högsta grad i spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.