Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenskan 2018: ÖSK överpresterade

Fotbollsbloggaren Kristof Vogel, som ligger bakom den nästan avtynade bloggen Den Osynliga Handen, har analyserat årets allsvenska resultat. Han har då jämfört den placering som de allsvenska klubbarna faktiskt uppnådde med den som de rent ekonomiskt hade förutsättningar att uppnå. Den teoretiska placeringen grundades på resp. klubbs andel av de allsvenska personalkostnaderna (spelare, ledare etc).

Resultatet ser ut på följande sätt.

Teckenförklaring.
Pil: Teoretiskt framräknad placering.
Kryss: Faktisk placering.
Lodrät linje: Tänkbart placeringsintervall.

Enligt Vogels sätt att resonera borde ÖSK, sett till tillgängliga resurser, ha placerat sig på 11:e plats i allsvenskan. För ÖSKs del var ett ”rimligt” intervall någonstans mellan plats 16 och plats 11. Men ÖSK blev nu nia, vilket gör att laget kan anses ha överpresterat sett utifrån de resurser laget förfogat över. De två övriga överpresterade lagen i årets allsvenska var GIF Sundsvall och IFK Norrköping. Underpresterade gjorde Malmö FF, IFK Göteborg och IF Elfsborg. Övriga 10 lag placerade sig ungefär där de borde ha hamnat.

Tillägg: FotbollDirekt har nu också upptäckt Vogels samanställning. FD nämner de tre lagen som underpresterade (givetvis) samt två av de tre som överpresterade. Vilka glömdes bort? Jo, givetvis ÖSK.

FotbollDirekt: ”Löneallsvenskan” – så b o r d e allsvenskan egentligen ha slutat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.