Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

KIF Örebro: Kommunen stöttar med 300.000 kronor

NA skrev igår kväll, att Örebro kommun kommer att stötta KIF Örebros verksamhet med ytterligare 300.000 kronor. Medlen överlämnas mot att laget spelare engageras i något som heter Rörelseprojektet. Avsikten är att föreningens spelare skall fungera som ambassadörer i olika uppdrag för att uppmuntra medborgare till fysisk aktivitet, framför allt barn och ungdomar. Mot beslutet reserverade sig moderaterna som ansåg att även andra föreningar skulle tillfrågas om de var intresserade av att delta i projektet.

I och med att klubben får in detta tillskott från Örebro kommun har de gått i mål med sitt projekt att ta in minst 600.000 kr under hösten. Pengar som behövs för att täppa till diverse hål i den löpande ekonomin. Det är väl främst kronofogdarna som skall tillfredsställas. Av de pengar som föreningen dragit in under hösten kom 62.000 från en swishkampanj riktad mot allmänheten. 40.000 kronor kom in i form av nya och utökade sponsoravtal och hela 300.000 från en så kallad Kronanmatch. Till detta kan nu alltså läggas de 300.000 kronor, som Örebro kommunen bidrar med.

KIFs ekonomiska problem är dock inte på långa vägar övervunna. Föreningen gick, enligt NA, in i årets verksamhet med ett negativt kapital på 1,7 mkr. En situation som väl knappast lär ha förbättrats under det här året med tanke på den akuta penningbrist som föreningen tycks ha befunnit sig i. Om laget går upp i Damallsvenskan igen, vilket verkar troligt, kommer de ånyo att få lov att förhålla sig till kraven på en elitlicens. Det här innebär att de per den sista augusti nästa år skall kunna uppvisa en ekonomi som är i balans.

Underskottet, som lär vara minst 1,7 mkr även vid det här årets slut, måste de alltså klara av att utjämna. De behöver alltså generera en vinst i den storleken under årets första åtta månader. Med tanke på att klubben kontinuerligt gått med stora förluster blir det till synes omöjligt att skapa ett överskott av den storleken – på bara åtta månder dessutom. Om inte klubben klarar av att nolla det egna kapitalet (underifrån) är Elitlicensen i fara redan under återkomståret och de löper i så fall risken att bli tvångsnedflyttade till Elitettan inför säsongen 2020. Men så långt går det nog inte på en gång. Det blir väl istället ett krav på att de skall redovisa en realistisk handlingsplan på hur det egna kapitalet skall kunna återställas.

Inte för att jag på något sätt missunnar KIF Örebro de här pengarna. Men jag kan inte undgå tanken, att det senaste tillskottet trots allt bara är som att sätta en liten plåsterlapp på ett stort varande sår. Intresset för damallsvensk fotboll i Örebro verkar helt enkelt inte vara tillräckligt stort nog för att generera de intäkter som behövs för att skapa nödvändiga ekonomiska förutsättningar.

NA (Betalvägg): Krisande KIF Örebro får 300 000 kronor av kommunen för nytt projekt
NA (Betalvägg): Kommunstyrelsens ordförande om nya avtalet med KIF Örebro
Kommunstyrelsen, Örebro kommun: Protokoll från möte med kommunstyrelsen 2018-09-18. § 182. Samverkan med KIF Örebro om folkhälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.