Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Pliktskyldigast mot Västerås

ÖSK U21 med en startelva som bestod av 10 spelare från A-truppen samt Helmer Andersson besegrade efter en hel del besvär Västerås SK med 3-1. Det här var en match som nog inte gladde så värst många förutom Isaac Boye som gjorde ÖSKs alla tre mål. Utan att vara speciellt bra, dessutom. Boye har både styrkor och svagheter. Bollmottagning och förstatouch är inte speciellt bra och det gör att det ofta(st) inte fungerar så bra i samspelet med lagkamraterna heller. Men han är kraftfull och beslutsam i straffområdet vilket den här kvällen räckte till tre mål.

ÖSK överraskade med att spela en 3-5-2 uppställning, vilket innebar att det blev fullt med folk på mittfältet  speciellt som Västerås placerade så gott som alla sina spelare där också. ÖSK försök att spela sig fram centralt misslyckades därför mest hela tiden. Det gick för långsamt och det blev för mycket kladd med bollen, speciellt då Ajdarevic var inblandad.

ÖSKs ledningsmål efter 35 minuter hade följaktligen inte sitt ursprung i ett instick centralt utan det var Johan Bertilsson som kom fram längs kortlinjen innan han passade in bollen framför mål. Där fick Isaac Boye efter lite besvär tillräckligt med kontroll för att han skulle kunna ge ÖSK ledningen med 1-0.

Efter den första halvleken byttes Helmer Andersson ut – man ville väl inte riskera något inför den kommande landslagsturneringen i England. I hans ställe kom Adam Bark in. Helmers plats i trebackslinjen övertogs (nominellt) av Simon Amin. Men både Amin och Sebastian Ring, Amins mittbackskollega på andra sidan, stötte upp så ofta de kunde och i allmänhet var det Fabio som på egen hand fick klara av mittbacksjobbet för tre. Västerås hade nämligen väldigt svårt att få till något ordnat anfallsspel och i allmänhet inte något oordnat heller.

En gång lyckades de dock penetrera ÖSKs försvar och det var precis i början av den andra halvleken. Jag tittade åt ett annat håll och när jag fäste blicken på planen igen såg jag en VSKare som ensam drev bollen mot ÖSK-målet. Ring kom efter i full fart, men hann inte fram innan anfallaren mycket snyggt chippade bollen över Mathias Karlsson. Kvitteringen där kändes väl så där med tanke på ÖSKs anfallsproblem under den första halvleken.

Så småningom ordnade det sig ändå. Adam Bark, som gjorde en bra andra halvlek, spelade in bollen som nådde Isaac Boye i den bortre delen av straffområdet. Det första skottet parerades av målvakten, men inte bättre än att Boye fick en andra skottchans och det skottet satte han. Några minuter senare kan nigerianen så fullborda sitt hat-trick. Äntligen var det en central djupledspassning som hittade fram. Förmodligen för att den var Johan Bertilssons. Varpå Boye helt sonika knuffar omkull en av VSKs försvarare (axel mot axel kallas det för på fotbollsspråk) och med bevakaren på marken har han god tid att sikta in sig.

Bäst i ÖSK var inte så överraskande Johan Bertilsson och Sebastian Ring. Båda duktiga passningsspelare som oftast spelade bollen framåt eller i alla fall till en svartvit lagkamrat som inte var den spelare som de just fått bollen från. Isaac Boye gjorde tre mål och det får väl anses räcka till ett godkänt betyg även om det var en hel del som han gjorde som inte var så lyckat. Han skulle behöva spela fotboll en hel säsong med match en gång i veckan.

Minst lyckade var Alfred Ajdarevic och Victor Sköld. Ajdarevic trivs ju bra med bollen vid fötterna, men verkar ha väldigt dimmiga begrepp om vad han skall göra med den. Victor Sköld misslyckades tillräckligt många gånger för att han väl inte längre skall vara aktuell i någon av de närmsta matcherna – om han nu till äventyrs skulle ha varit det. I alla fall inte om det inte behövs någon som genom ett uppoffrande spel kan fixa frisparkslägen åt ÖSK. Så värst mycket mer duger han tyvärr inte till i dagens form.

Övriga spelare höll väl normal nivå. Omoh fixade och donade, men inte heller för honom blir det så värst mycket verkstad i slutändan. Bark gjorde som sagt en bra andra halvlek, speciellt när han efter ett tag hamnade på högerkanten. Deprem rätt anonym som högerbräddare (fick nästan inga bollar), men aktiv och nära mål vid några tillfällen, då han mot slutet av matchen fick spela centralt.

Mest synd var det om de akademispelare som kallats till matchen, men fick nöja sig med Jimmy Högbergs uppvärmningsövningar. Tränarna lät alla utom Helmer Andersson spela 90 minuter- förmodligen för att de ansåg att de som inte spelar så mycket behövde en riktig genomkörare.

Namik Idrizovic skötte som vanligt domaruppgiften på ett utmärkt sätt. Lättdömt i en match som närmast var av vänskapskaraktär.

För Västerås spelade Brian Span på en kant. Denne provspelade för ÖSK år 2012, men valde i slutändan Djurgården, där han fick rätt lite speltid under de två år han tillhörde den klubben. Därefter gick hans fotbollsresa via ett kortare mellanspel i USA vidare till IFK Mariehamn, vilka han tillhörde under tre säsonger och för vilka han spelade mer än 30 matcher per säsong. Från och med i år tillhör han Västerås SKs spelartrupp och har väl spelat i huvuddelen av deras matcher. I kvällens övning på Behrn Arena gjorde han väl ingen speciellt glad, men ingen speciellt ledsen heller.

Matchfakta:
35. Isaac Boye (Johan Bertilsson)
48. 1-1
71. 2-1 Isaac Boye (Adam Bark)
75. 3-1 Isaac Boye (Johan Bertilsson)

Laguppställning (3-5-2): Mathias Karlsson – Helmer Andersson, Fabio De Sousa Silva, Sebastian Ring (k) – Rodin Deprem, Johan Bertilsson, Simon Amin, Alfred Ajdarevic, Michael Omoh – Victor Sköld, Isaac Boye
Ersättare: Adam Bark (ht), Martin Trinh, Nadir Ayeva, Niclas Bergmark, Malcolm Stolt, Anton Ingves och Simon Gustafsson (mv).

För ÖSK återstår nu endast en match i årets U21-spel.

2018-10-22 17:00 Örebro – IK Brage Behrn Arena

1 kommentar – kommentera

Göran Wickström

Tack för, ett som vanligt, bra matchreferat. Är imponerad av det jobb du lägger ner på att följa ÖSKs olika lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.