Junior-DM: ÖSK besegrar Forward i finalen

När ÖSK och BK Forward möttes i gårdagskvällens DM-final var ÖSK det starkare laget och vann till slut matchen med 6-1. Siffror som dock inte gör Forward rättvisa. Det var länge en relativt jämn tillställning med Forward som det bättre laget under den första halvleken.

Kurt gav Forward ledningen.
Det var också gästerna som tog ledningen efter en halvtimmes spel. Christian Kurt slog en frispark lågt och hårt mot första stolproten som Simon Gustafsson i ÖSK-målet inte kunde rädda. NA skriver att bollen skruvades över muren, jag tyckte att den slog strax över marken bredvid muren. Mål blev det hur som helst och det var Kurt som gjorde det.

Dessförinnan hade Forward skapat flera mer eller mindre vassa målchanser där vid några tillfällen endast Simons insatser i ÖSK-målet förhindrade en ledning. Några minuter efter ledningsmålet hade Forward dessutom ytterligare en boll i mål, men den dömdes (förmodligen korrekt) bort för offside.

Straff till ÖSK.
Ändå kunde Forward, som kommit med ett starkt lag med flera spelare från klubbens A-trupp, inte försvara sin ledning fram till halvtidsvilan. Med några minuter kvar tar sig Malcolm Stolt fram längs kanten, viker upp mot mål och hans snett-inåt-bakåt passning tar på armen på en försvarare som halkat omkull. Straff till ÖSK – en straff som Adam Bark säkert placerar vid ena stolpen medan Sebastian Molnar slänger sig mot den andra. Oavgjort i halvtid alltså, vilket sett till spel och chanser under den första halvleken kändes något tursamt för ÖSKs del.

Rivstart i andra.
ÖSK rivstartade sedan den andra halvleken med ett mål redan efter två minuter. Adam Barks instick friställer Lukas Juhler var skott från nära håll går under Molnar som inte hinner ner för att täcka av efter marken.

ÖSK får sedan betydligt bättre grepp om matchen under den andra halvleken. Och precis när Forward verkar vara på väg att återta i alla fall en del av initiativet kommer ÖSKs tredje mål, som väl är det som slutligen släcker Forwards förhoppningar om en seger.

Adam Barks passning från högerkanten når Isac Eklöf centralt. Isac har i och för sig ett hyfsat skottläge, men han släpper ändå bollen vidare till Adam Larsson, som skurit in från vänster. Adam får en bra träff och hans fyrtifemgradersskott går i mål via bortre stolpen. En väl avvägd passning av Bark och bra samt osjälvisk speluppfattning av Eklöf.

Feminuterskollaps gav tre mål.
Därefter hände det väl egentligen inte så mycket innan Forward kollapsar i slutet av matchen och på lite dryga fem minuter släpper in tre mål till. Först en straff tagen av Isac Eklöf efter det att Lucas Parkedal blivit fälld.

Därefter kombinerar de två inbytta spelarna Anton Ingves (passningsläggare) och Samuel Nielsen tillsammans fram ett mål. Samuel kommer i en djupledslöpning, Anton slår sin passning i precis rätt ögonblick och Samuel kan glädja sig och sina lagkamrater med att se bollen gå ribba in. Ribba-in-mål ser ju alltid väldigt snygga ut, men är också tursamma. Marginalen till ribba ut är i allmänhet väldigt liten.

Innan matchen är slut hinner Adam Bark sedan dessutom med att göra ett eget spelmål. Ett typiskt Bark-mål med avancemang längs vänsterkanten, invikning mot mitten avslutat med ett skott utom räckhåll för målvakten.

Omdömen.
Efter en besvärlig första halvlek tar ÖSK över i den andra och vinner välförtjänt om än med några mål för mycket. Simon Gustafsson i ÖSK-målet är numera säkerheten själv. Han hade det tidvis rätt jobbigt då han kom till ÖSK från Skiljebo för några år sedan, men har tagit många och långa steg sedan dess. Nyligen premierades han ju också av ÖSK med ett ungdomskontrakt och han är därmed officiellt ÖSKs tredjemålvakt.

Helmer Andersson och placeringssäkre Edwin Lundqvist som alltid bra i försvaret. Lukas Julhers energifyllda tvåvägsspel betydde att motståndarna sällan fick ”en lugn stund” då de sökte spelvägar genom mittfältet. Isac Eklöf, inbytt strax före paus, som alltid betydelsefull med sin förmåga att samla upp och fördela bollarna. Adam Bark med två mål och lika många målgivande passningar får väl sägas ha varit ÖSKs speciella matchvinnare den här gången.

88. 6-1 Adam Bark

Rasmus Ekelund dömde matchen på ett utmärkt sätt. De två straffarna var mest av allt oturliga. Matchen var inte alls så våldsam, som det ibland blir mellan dessa två klubbar med spelare i den här åldern.

Laguppställning: Simon Gustavsson – Martin Trinh, Helmer Andersson (k), Edwin Lundqvist, Lucas Parkedal Stenfelt – Malcolm Stolt (43), Lukas Julher, Jonathan Aronsson, Adam Larsson (78) – Adam Bark, Nadir Ayeva (85)
Avbytare: Harald Detlofsson (mv), Isac Eklöf (43), Anton Ingves (78), Samuel Nielsen (85), Odilon Sangwa, Gabriel Yildiz och Manne Ljunghaga

BK Forwards startspelare: Sebastian Molnar (mv), Jesper Nilsson, Gabriel Kaplan, Adnan Catic, Dino Salcinovic, Svante Svedin, Christian Kurt, Levon Celik, Bojan Culafic, Sebastian Hautamäki (k) och Johan Chamoun
Avbytare: Karl Johansson (mv), Anes Edris, Anton Erkén, Michael Khazzoum, Alexander Eyob-Isac, Edvin Bukva och Lucas Karlsson