Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Uppflyttningen säkrad

Maja Edlund säkrade uppflyttningen med matchens sista spark (så när som på en avspark).

Med två matcher tillgodo lyckades ÖSK Söder Dam igår att säkra årets målsättning. Återtåget är avslutat och slutdestinationen nådd. Söders damer spelar nästa år åter i div 1.

Men det var med darr på ribban – om uttrycket tillåts – som målet uppnåddes. Även motståndarna från Hertzöga hade mycket att spela för. Kanske till och med mer än vad Söderdam hade. Deras bästa chans att haka på i toppstriden och ta hand om den andra plats som ger div 1-spel nästa år var nämligen en seger mot Söderdam.

Gästerna tog också tag i initiativet direkt och var det spelmässigt dominerande laget matchen igenom. Trots sitt övertag lyckades de dock inte skapa så värst många eller farliga chanser. Det var mest vid fasta situationer som de kändes riktigt farliga. Söder å andra sidan skapade en del spetsiga chanser då de kom i sina motattacker.

Och det var hemmalaget som inledde målfabrikationen. Siliva Erkisi kunde i den 12:e minuten och mot spelets förlopp stöta in en andraboll efter en frispark. Anna Meijer lyrade in bollen framför mål och i sådana lägen kan ju allt hände. Vilket det alltså gjorde vid det här tillfället.

Några minuter senare hade dock Hertzöga kvitterat. En frispark från straffområdesgränsen slogs direkt i mål i närheten av ena krysset. Den placeringen hade till och med Nordin Gerzic varit nöjd med.

Anna Meijer ville dock inte vara sämre. När Söder fick en frispark rakt framför mål slog hon den hårt över muren. Så hårt att målvakten inte kunde få stopp på den. Söders ledning stod sig sedan till halvtid. Bland annat tack vare Wilma Franssilas räddning på mållinjen efter en hörna i den 43:e minuten.

Andra halvlek.
Till att börja med en rätt jämn andra halvlek men fortfarande med ett visst spelmässigt övertag för gästerna. Riktigt hett blev det sedan med ca. 20 minuter kvar efter det att Hertzöga kvitterat. En hörna mot bortre nickades tillbaka mot mål och vid främre nickades bollen i mål. En riktig fotbollsklassiker som det är svårt att försvara sig emot. Efter kvitteringen ökade energin och därmed pressen från värmländskornas sida. Bara några minuter senare var de ytterst nära att ta ledningen. Ett hårt skott tog i insidan av stolpen och studsade sedan i princip parallellt med mållinjen ut ur målområdet. En fot på den bollen och det hade varit mål.

Trots pressen skapade Söders damer skapade en del bra målchanser på sina framstötar och borde nog ha satt någon av dem. Nu fick de vänta ända tills matchens sista minut innan Maja Edlund med sitt första mål för säsongen säkrade matchvinst och uppflyttning. Hon lyfte snyggt bollen över målvakten efter det att motståndarna tappat bollen vid ett uppspel och hon smart kommit fri. Detta efter att Josefine Zandén bara några sekunder tidigare i ett liknande läge rullat bollen förbi målvakten, men också tyvärr på fel sida om målet.

En väl genomförd prestation av ÖSK Söder som fick kämpa hårt i en match som fördes i div 1-tempo. Fysiskt, men inte ful på något sätt och med en hög intensitet. Josefine Zandén fick priset som matchens lirare hos Söder – ett pris som också hade kunnat gå till någon av spelarna i trebackslinjen, vilka hade en stor andel i slutresultatet.

ÖSK Söder Dam: Tillbaka till div. 1
Hertzöga BK: Förlust mot serieledarna för dam

Matchfakta:
12 1-0 Silvia Erkisi
19. 1-1 Ebba Pukari Jeppsson (frispark direkt i mål)
23. 2-1 Anna Meijer (frispark direkt i mål)
29. Spelarbyte Linnea Wetterberg ut, Jenny Börjesson in
43. Wilma Franssila räddar på mållinjen efter en hörna
69. 2-2 Wilma Borr
70. Varning Jenny Börjesson (fördröjande av spel)
71. Skott i stolpen, Hertzöga
71. Spelarbyte Maja Fagerholm ut, Olivia Puhls in
78. Spelarbyte Jenny Börjesson ut, Maja Fagerholm in
81. Spelarbyte Emma Tivemo ut, Isabelle Fredriksson in
90. 3-2 Maja Edlund


Avbytare: Klara Thorsén, Isabelle Fredriksson, Jenny Börjesson, Olivia Puhls och Vanessa Mujic

För Söders damer återstår nu minst en DM-match och två numera betydelselösa seriematcher. Men jag antar att Söder gärna går igenom serien obesegrade.En poäng till behövs  dessutom för att de skall vara säkra seriesegrare.

2018-09-11 19:00 120930001 Örebro SK Söder – Rynninge IK Dam
2018-09-15 14:00 Div 2 Västra Svealand damer Smedjebackens FK – Örebro SK Söder
2018-09-29 15:00 Div 2 Västra Svealand damer Villastadens IF – Örebro SK Söder

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.