Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Sommarmästare

Maja Edlund fick priset som bästa Söderspelare.

ÖSK Söder Dam avslutade vårsäsongen genom att i ett välkommet sommarregn besegra Villastadens IF med 2-1. Segern innebar, att Söder även efter den 8:e serieomgången kan behålla sin serieledning. Tvåan IFK Hallsberg skuggar med samma poäng, men med en avsevärt sämre målskillnad. Nu spelar det i den här serien faktiskt inte någon större roll om man kommer etta eller tvåa. Båda placeringarna innebär nämligen uppflyttning till div 1. Så egentligen är det avståndet till trean som är det intressantaste för toppstriden. Till Hertzöga på tredjeplatsen är det nu sex poäng, vilket känns rätt betryggande.

Chansfattig första halvlek.
Dagens match inleddes för ovanlighetens skull i ett lätt sommarregn. Om det var regnets avkylande effekt eller något annat är oklart men under den första halvleken hände det inte speciellt mycket framför något av de två målen. Söder var väl närmast ett ledningsmål. Bland annat hade Josefine Zandén ett skott/inlägg utifrån kanten, som tog i ribbans överkant och studsade ut. Sara Sandberg kom ensam med Kristinehamns målvakt på övertid, men fick inte tillräckligt mycket vinkel för att kunna trä in bollen.

Tre byten inför andra.
Helt klart var Söders tränare Niclas Collgård inte så nöjd med vad hans presterat i första halvlek. Tack vare den handlingsfrihet som fria byten ger i den här serien kunde han kosta på sig att byta tre spelare inför starten av den andra halvleken. Men det var ändå gästerna som lite överraskande började den andra halvleken bäst. Redan efter fem minuter hade de haft fler chanser (2) än vad de haft under hela den första halvleken. Lisa Davidsson i Söders mål räddade först bollen framför fötterna på en anfallare och någon minut senare uppträdde Wilma Franssila som en räddande ängel på mållinjen, när hon nickade bort en boll efter en hörna.

Skobyte.
Fem minuter in i halvleken gick halvtidsinbytta Olivia Rundberg av till förmån för Sara Sandberg. En anfallare mot en back – det så onekligen lite underligt ut. Några minuter senare var Olivia med på planen igen och Sara hade lämnat. Förklaringen var en sko som gått sönder, varför Olivia fick springa in till omklädningsrummet för att hämta det extra par hon lyckligtvis hade med sig.

Ledning och kvitterat.
Tio minuter in i halvleken kan sedan Söder ta ledningen. Emma Pettersson, en av Söders mittbackar skjuter ett hårt pressat skott som hennes namne i Villastadens mål inte kan hålla. På rätt plats vid rätt tillfälle är Alexandra Laini Bovellan, som ohotad kan ge sitt lag ledningen. Målet följs snabbt av ytterligare två chanser innan matchbilden ändrade karaktär. De fysiskt överlägsna gästerna etablerade äntligen något slags tryck på Söders planhalva och de får så småningom även betalt i form av en kvittering. En boll lyras in längs med kortlinjen och vid bortre kan en av deras spelare nickstyra den i mål.

En högre växel.
Sedan såg det faktiskt ut som om Söder trots allt hade en extra växel att lägga i. Bara en minut efter kvitteringen har Josefine Zandén en nick i bortre stolpen efter fint förarbete av Olivia Puhls. Men bollen studsar ut. Kvitteringen kommer dock någon minut senare. Anna Meijer som blivit inbytt igen slår en passning genom Villastadens backlinje till Emma Tivemo som sprungit sig fri. Emma sätter den säkert och ledningen är återställd.

Söders andra suger väl kamplusten ur värmländskorna som inte får till så mycket mer. Bästa målchansen har i stället Emma Tivemo som nog borde ha blivit tvåmålsskytt. Hennes skott på övertid ur ett fritt läge hamnar dock i burgaveln.

Arbetsseger.
Trots en inte helt övertygande insats kan Söder säkra tre poäng och därmed även fortsatt serieledning. ”Det är sådana här segrar man kan vinna en serie på, ansåg Niclas Collgård efter matchen. Niclas tyckte att det såg lite väl semestermatchbetonat ut i första halvlek och undrade om det egentligen var så bra att få en vit helg förra veckan. Niclas passade även på att ge motståndarna lite beröm. ”Ett av de lag i serien som har en egen spelidé och som dessutom var fysiskt överlägsna våra spelare”, tyckte han.

Bra matchcoachning.
Vi får väl ge Niclas godkänt för hans matchcoachning i den här matchen. Båda de anfallare som han bytte in till andra halvlek lämnade planen som målgörare och Anna Meijer som kom in på planen igen efter att ha suttit på bänken ett tag slog den avgörande passningen, som Emma Tivemo säkrade segern med. Priset till bästa Söderspelare gick till Maja Edlund som snabbt kommit in i laget efter sin övergång för några veckor sedan. Emma Pettersson stod för en det närmaste prickfri insats som högermittback och även om hon inte får någon assistpoäng för det första målet var det hennes fina skott gjorde att det blev en målchans.

Villastadens IF: VIF utmanade serieledarna
ÖSK Söder Dam: Vinst i ruskväder!

Matchfakta:
30. Varning Josefine Zandén (upprepade protester)
56. 1-0 Alexandra Laini Bovellan (Målvakten kunde inte hålla hårt skott av Emma Pettersson)
77. 1-1 Sofia Johansson
80. 2-1 Emma Tivemo (Anna Meijer)

Laguppställning 3-1-4-2: Lisa Davidsson – Emma Pettersson (99), Caroline Zandén (k), Sophie Pettersson – Wilma Franssila – Maja Fagerholm, Maja Edlund, Josefine Zandén, Olivia Puhls – Sara Sandberg, Anna Meijer
Avbytare: Emma Tivemo, Olivia Rundberg, Alexandra Laini Bovellan, Klara Thorsén, Linnéa Wetterberg

En match – höstsäsongens första – återstår innan det blir dags för (fotbolls)semester.

2018-06-24 15:00 Div 2 Västra Svealand damer Örebro SK Söder – Säffle FF
Augusti
2018-08-11 14:00 Div 2 Västra Svealand damer Ornäs BK – Örebro SK Söder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.