Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Seger mot Smedjebacken

En nöjd Jonas Ask kunde dela ut priset som Matchens lirare till sin lagkapten Caroline Zandén.


ÖSK Söders Damer försvarade sin serieledning i söndagsmatchen mot utmanarna från Smedjebacken. Gästerna med seriens vassaste anfallare kom till GPP IP med förhoppningen om att via en seger få lite bättre häng på lagen i serietoppen. ÖSK Söder visade sig dock vuxen uppgiften, höll bra koll på den duktiga moldaviska anfallsduon och med fyra egna mål blev det till slut en säker seger.

Trots en tvåmålsledning i halvtid efter ett straffmål av Caroline Zandén och ett ”vanligt” mål av Emma Tivemo några minuter före halvtidsvilan kändes ledningen inte alls säker. Gästernas Anastasia Toma och Claudia Chiper hotade hela tiden med bra löpningar och bekväm bollbehandling. Dessutom hade Smedjebacken en rätt kraftig vind i ryggen i den andra halvleken.

Andra halvlek började dessutom bra för gästerna, som fick en straff efter några minuter när skyttedrottningen Anastasia Toma ofrivilligt fått syna den något gulnande GPP-mattan. Straffen placerade Toma själv med ackuratess nära ena stolpen. Det var visst hennes femte straff den här säsongen, så hon har onekligen hunnit skaffa sig rutin på den uppgiften. I rättvisans namn skall väl sägas att den straff som Caroline Zandén slog i mål i första halvleken var lika välplacerad om än inte riktigt lika hårt slagen.

Helt säker kändes trepoängaren därför inte förrän inbytta Antonina Jalkinger 10 minuter senare kunde göra 3-1, frispelad av Emma Tivemo. Antonia tittade upp, såg var det var ledigt och placerade bollen utom räckhåll för målvakten. Ibland ser det så enkelt ut. Detta var Antonias första mål för Söder, det lär bli fler. Skönt dessutom att se riktigt vältaget mål efter det att flera av hennes lagkamrater dessförinnan missat ett antal chanser av karaktären ”givet mål” eller näst intill.

Efter det tredje målet och en återtagen tvåmålsledning gick väl geisten ur matchen. Gästerna insåg att det nog skulle bli väldigt svårt att komma ikapp och Söder att det räckte att bevaka tvåmålsledningen. Vilket inte hindrade Olivia Puhls att i ett kort återinträde mot slutet av matchen (efter att ha fått vila sig några minuter på bänken) göra 4-1. Ett skott som i en snygg båge hittade in i närheten av ena krysset. Oklart om det var där hon siktade eller om det var en smula tur med i det avslutet också.

Jag tycker att Söderdamerna gjorde en riktigt bra match med många bra insatser. En stark match av trebackslinjen med Caroline Zandén som mittbacksankare. De släppte egentligen inte till något, trots att de ställdes mot seriens vassaste anfallare. Wilma Franssila som vanligt väldigt duktig och löpstark oberoende av på vilken position hon får spela. Den här gången var det som defensiv balansspelare i första halvlek och som vänster mittback i den andra. Bra kantspel med Olivia Puhls ohämmade anfallslusta på ena sidan och med Antonia Jalkingers välriktade vänsterfot på den andra. Att dessa två ibland byter kant med varandra gör det knappast lättare för motståndarna. Kul för mig att få se Majorna Fagerholm och Edlund i spel för första gången. Bra förstärkningar till en redan stark trupp.

Niclas Collgård kan i år glädja sig över lyxen att förfoga över en stark avbytarbänk, där alla spelarna skulle försvara en plats i en startelva. Han har nog angenäma problem vid laguttagningarna, som det brukar heta. Eftersom det är fria byten som gäller i div 2 kan man låta alla spelarna på bänken få matchtid, vilket de även fick i den här matchen. Dessutom kan man byta spelare utan att behöva få problem om något inträffar efter att det tredje bytet gjorts. Det finns alltså inte någon anledning att hålla tillbaka något byte för säkerhets skull.

ÖSK Söder Dam: Fjärde raka segern kom i går på ”stekheta” #GPPIP

Matchfakta:
30. 1-0 Caroline Zandén (straff orsakad av en hands efter en hörna)
40. 2-0 Emma Tivemo (Sara Sandberg)
51. 2-1 Anastasia Toma (straff)
65. 3-1 Antonia Jalkinger (Emma Tivemo)
67. Varning Claudia Chiper
88. 4-1 Olivia Puhls (Sara Sandberg)

Laguppställning: Stina Koskilampi – Sophie Pettersson, Caroline Zandén (k), Linnéa Wetterberg – Wilma Franssila – Maja Fagerholm, Josefine Zandén, Maja Edlund, Olivia Puhls – Sara Sandberg, Emma Tivemo
Avbytare: Silvia Erkisi, Klara Thorsén, Antonia Jalkinger, Emma Pettersson, Anna Meijer
Alla avbytarna byttes in under andra halvlek.

Serietabellen ser ju riktigt bra ut för tillfället. Men Söder har en match mer spelad. Nästa helg försvinner den fördelen eftersom de då skulle ha mött Eker, men nu får en matchfri återhämtningshelg

Serien är nu inne i ett avgörande skede. Om två veckor möter Söder Villastaden från Kristinehamn på GPP IP. Värmländskorna är ett av lagen med ambitioner att blanda sig i toppstriden. Men dessförinnan skall Hertzöga och Smedjebacken mötas på nationaldagen medan Hallsberg åker till Kristinehamn nästa helg.

Kvar att spela före semestern.

2018-06-17 17:00 Div 2 Västra Svealand damer Örebro SK Söder – Villastadens IF
2018-06-24 15:00 Div 2 Västra Svealand damer Örebro SK Söder – Säffle FF

Matchens spelades på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.