Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2017/18: ÖSK kollar York

ÖSK-truppens semester tar slut idag, så på måndagsmorgonen är det dags för träning igen. Under december månad håller ÖSK igång truppen från den 4:e till och med den 22:a. Därefter blir det julledigt innan försäsongen börjar på allvar några dagar in i januari månad.

December, då det nog kan vara svårt att få till något vettigt rent träningsmässigt, brukar vara en period då spelartruppen är långt ifrån komplett. Efter det här årets säsong har Maic Sema, Patrik Haginge, Logi Valgardssson, Jonathan Lundberg och Anton Fagerström lämnat klubben. Dessutom är det väl troligt att Petteri Forsell också söker sig bort, även om han kanske fortsätter att träna med ÖSK till dess att man (eller han) bestämt sig hur man vill göra. Bekräftade nyförvärv så här långt inskränker sig till ytterbacken Albin Granlund. Det här innebär att truppen för närvarande bara innehåller 17 spelare (18 med Forsell). Inte tillräckligt många om man till exempel vill spela 11 mot 11 på stor plan.

Sedan tidigare har det varit känt att Karlslunds unga mittfältare Simon Amin kommer att träna med ÖSK för att visa upp sig. Idag kommer så information om ytterligare en provspelare. Det rör sig om den 18-årige vänsterkantsspelaren Rafael York, som kommer att träna med klubben under den kommande veckan.

York, som på olika ställen beskrivs som både vänsterback, mittfältare och anfallare, verkar ha Brynäs som moderklubb (jo, de har ett fotbollslag också). År 2013 bytte han till Sandvikens IF som han tillhört sedan dess. Hans kontrakt går av allt att döma ut vid årsskiftet och han är således fri att välja klubb utan att Sandviken ”lägger sig i” hans klubbval.

Under tiden hos Sandviken har han varit utlånad vid 2 tillfällen. Förra året tillhörde han under en period Gefle IF och fick känna på allsvensk fotboll vid ett tillfälle. Det rörde sig dock enbart om ett inbyte i den 90:e minuten så så värst mycket allsvensk rutin (om ens någon) har han inte hunnit skaffa sig. Under årets försäsong var han några månader utlånad till tyska Bochum. Däe trivdes han inte utan återvände efter några månader till Sandviken, som han sedan spelade för under det här året.

York är lagkamrat med Arvid Brorsson i det svenska P99-landslaget och sammanlagt har han hunnit med att representera Sverige i U17 och U19 vid 15 tillfällen.

FotbollDirekt: Efter AIK – här nästa allsvenska klubb att testa jättetalangen
NA: Sandvikens jättetalang tränar med ÖSK

FotbollDirekt hade i somras en längre rätt så intressant artikel om York med bland annat en förklaring till varför det inte gick så bra i Tyskland.

Det här känns väl inte som en spelare som man redan nu kan stoppa in i ett allsvenskt lag och få resultat. Men är han nöjd med en tillvaro som junior- och U21-spelare under det kommande året borde han kunna vara med och utmana på allvar år 2019. Konkurrensläget på ÖSKs vänsterkant känns inte så jättetufft, vilket innebär att han skulle kunna få speltid redan i år. Med de egenskaper han beskrivs ha (snabb kantspelare som kan ta både jobbet som försvare och anfallare) så borde Axel Kjälls wingbacksmodell passa honom bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.