Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

KIF Örebro får lämna Damallsvenskan

Efter dagens förlust mot Djurgården är det med två omgångar kvar redan klart att KIF Örebro får lämna Damallsvenskan och istället inrikta sig på spel i Elitettan nästa säsong.

Frågan är dock om klubben kommer att överleva degraderingen. KIF Örebro gick in i den här säsongen med ett negativt kapital på 1 mkr efter att förra året ha gjort en förlust på 1,7 mkr. Kapitalbristen är de i princip tvungna åtgärda under innevarande år.

Det är väl tveksamt om de klarar av att gå i land med den uppgiften. De behövde ju i princip förbättra sitt resultat jämfört med 2016 med hela 2,7 mkr bara för att få upp det egna kapitalet till 0 igen.

För att spela i Elitettan krävs i och för sig inte någon elitlicens, men att ge sig in i den serien med den börda som ett stort negativt kapital innebär blir extremt tungarbetat om det över huvud taget är möjligt. Elitettan är inte en billig serie att spela i med bland annat flera riktigt långa och dyra resor. Samtidigt som de förmodligen måste jobba på att betala av de skulder som de skaffat sig under de senaste åren.

För en omstart behöver KIF i princip en helt ny spelartrupp, samt att få till en organisation som i väldigt hög grad får förlita sig på ideella krafter.

Som det ser ut idag är förmodligen det bästa att lägga ned KIF Örebro och låta de spelare som vill vara kvar i Örebro gå till Rynninge eller ÖSK Söder.

Rynninge som klarade sig kvar i div 1 borde med en förstärkt spelartrupp på allvar kunna utmana om en serieseger i div 1. Bättre är inte den serien. Att komma till Elitettan underifrån med en inkörd organisation är förmodligen ett bättre alternativ än att trilla ned i den uppifrån med en kass ekonomi och med ett omfattande lag- och organisationsbygge att ta sig an.

För ÖSK Söder som åkte ur div 1 och spelar i tvåan nästa år är vägen till Elitettan nog lite för lång för närvarande.

Eyravallen: KIF Örebro: Utsatt läge
NA (Betalvägg): Degraderingen klar – då lämnar Elin Magnusson som huvudtränare: ”Förhoppningsvis överlever klubben”
Aftonbladet: Kif Örebros fall: ”Vi bär alla en skuld”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.