Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: IFK Norrköping tar upp U19 igen

Detta har väl ingen direkt relevans för ÖSK, men är ändå intressant. Inte minst på grund av att Daniel Bäckström kommer just från Norrköping där han jobbat med Sylvia och med IFKs akademiverksamhet.

Norrköping har på senare år arbetet efter en annan modell än de flesta andra SEF-klubbar. De har inte haft någon U19-trupp utan redan när spelarna blivit 18 har de lämnat klubben. En del av dem har tagits över av div 2-laget Sylvia, som haft ett nära samarbeta med IFK Norrköping. Samarbetet mellan klubbarna går tillbaka till 2013, då IFK Norrköping räddade Sylvia från konkurs genom att täcka upp det underskott Sylvia hade i sin ekonomi. IFK Norrköping fick därigenom möjlighet att placera sina mest lovande talanger i en miljö där de hade en möjlighet att spela fotboll i en tuffare och mer krävande miljö än den som U19-serierna kan erbjuda.

En intressant lösning har jag tyckt även om 18-årsgränsen kanske ligger något för tidigt för att sända iväg klubbens juniorer. Samtidigt är det otvetydigt så, att många talanger nästan hamnar i ett vakuum när de fyller 20. Om de inte är tillräckligt bra för att direkt konkurrera på allvar om en plats i ÖSKs allsvenska laguppställningar blir det endast matcher av tvivelaktig kvalitet i U21-allsvenskan. Inte bra nog om man vill utveckla sina talanger så att de håller allsvensk kvalitet.

Nu verkar det dock som om IFK Norrköping tänkt om beträffande sin U19-trupp. Nästa år kommer den att återuppstå igen. Detta framgår av ett pressmeddelande från Sylvia i vilket de redogör för sina egna framtidsplaner.

Jag tackar Rynninge IK för länken och önskar dem lycka till när de till helgen avslutar sin div 2-säsong med förhoppningsvis minst en poäng i Motala.

IF Sylvia: IF SYLVIA HÖJER DEN SPORTSLIGA MÅLSÄTTNINGEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.