Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Ungdom lägger om kursen

ÖSK Ungdom skriver på sin hemsida, att man kommer att lägga om kursen i sin fotbollsverksamhet. Under några år har föreningen i åldersklasserna ner till 13 år haft en så kallad U-trupp. I denna ingår de spelare som uppfattats som de ”bästa” i sin åldersklass. För närvarande finns det U-truppen i åldersklasserna P13, P14 och P15.

Denna uttagning till speciella U-trupper kommer från och med nästa år att avslutas. De U-trupper som redan existerar kommer att fortsättas till dess att spelarna nått 16-årsåldern (?), men man kommer inte att starta några nya. Föreningen skriver:

Detta innebär att inga nya U-lag kommer startas och de U-lag som redan finns (P02 U, P03 U och P04 U) kommer leva vidare fram till och med det år då spelarna fyller 16. För att därefter fortsätta i ÖSK Fotbolls akademi eller stanna kvar i ÖSK Ungdoms juniorverksamhet.

Jag är lite förvånad över ”till och med året spelarna fyller 16 år”. Överlämnandet av ansvaret för U-trupperna från ÖSK Ungdom till ÖSK Fotboll har ju hittills skett inför det år då spelarna fyller 16. Antingen blev det felskrivet av ÖSK Ungdom eller så stannar spelarna kvar ett år till i ÖSK Ungdoms organisation. Det tror jag dock inte . ÖSK Fotboll vill och behöver nog starta upp sin verksamhet i ungdomsakademin med 16-åringarna. Speciellt som det nu finns en nationell 16-årsserie (som än så länge drivs som en försöksverksamhet av SEF).

Nytt är även att det verkar som om man från ÖSK Ungdoms sida planerar att utöka sin verksamhet till att även omfatta spelare i junioråldrarna (17-19). Hittills har klubben bara drivit fotbollsverksamheten fram till dess att spelarna fyllt 16 år.

På det hela taget tror jag att detta kan bli positivt för ÖSK Ungdom och möjligen negativt för ÖSK Fotboll. Uttagningarna till U-trupperna har i allmänhet inneburit en utslagning/klubbyte bland de som inte kommer med.

Samtidigt kommer det att innebära att större kravs ställs på tränarna, eftersom de kommer att ha trupper där spännvidden i kunnandet och motivation mellan spelarna blir större än vad de är idag.

För ÖSK Fotbolls del kan förändringen på några års sikt innebära, att man inte längre kommer att kunna ta över en (någorlunda) inkörd U-trupp till den egna akademin. Dessutom finns det ju en risk, att en del spelare (eller deras föräldrar) väljer andra klubbar, som satsar på en mer renodlad elitverksamhet.

En av de klubbar som ÖSK Ungdom verkar ha sneglat mot är Göteborgsklubben Azalea BK, som redan bedriver sin verksamhet på detta sätt. (Azalea är parentetiskt William Atashkadehs moderklubb). För att få en uppfattning av hur de driver sin verksamhet och vad ÖSK Ungdom förmodligen siktar mot kan man besöka Azaleas webbplats.

ÖSK Ungdom: ÖSK Ungdoms satsning på ungdomsfotbollen
Azalea BK: Vår fotbollsutbildning
SR P4 Örebro: Lokalradion intervjuar ÖSK Ungdoms klubbchef Markus Karlsson om satsningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.